Muffinki Stforki – babeczki z kremem oreo dla dużych i małych

Muffinki Stforki – babeczki z kremem oreo dla dużych i małych
Muffinki Stforki – babeczki z kremem oreo dla dużych i małych

Muffinki Stforki to pyszne babeczki z dodatkiem purre z dyni, ozdobione kremem oreo i ciasteczkami, tworzącymi śmieszne potworki. Takie deserki świetnie sprawdzą się na Halloween czy inną dziecięcą imprezę.

Jak przygotować Muffinki Stforki?

Ich przygotowanie nie jest trudne, wystarczy wymieszać ze sobą suche i mokre składniki, następnie ciasto przełożyć do formy i upiec w piekarniku. Następnie trzeba jedynie poświęcić trochę czasu na wyciśnięcie kremu na muffiny i powciskanie ciastek tworzących uszy stworka.

Składniki na Muffinki Stforki (12 sztuk):

  • 250 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (2 szklanki)
  • 4 jajka rozmiar L
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 220 g puree z dyni
  • 100 ml oleju rzepakowego (niecałe pół szklanki)
  • 130 g cukru (2/3) szklanki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka przeprawy do piernika
  • szczypta soli

 

Krem oreo:

  • 200 g o masła
  • 120 g cukru pudru (szklanka)
  • 200 g serka śmietankowego
  • łyżka kakao
  • krem z ciasteczek oreo

 

Dodatkowo:

6 sztuk ciasteczek oreo

12 par cukrowych oczu

 

Przygotowanie

Aby przygotować puree z dyni należy pokroić dynię razem ze skórą na mniejsze kawałki i usunąć pestki. Następnie ułożyć ją skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez około 45 minut (do miękkości). Upieczony miąższ dyni należy oddzielić łyżką od skórki i zmiksować blenderem na gładką masę.

Przygotowujemy muffiny. Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika, sodą i proszkiem do pieczenia.

Jajka roztrzepujemy rózgą kuchenną, dodajemy do nich jogurt, olej, puree z dyni i cukier. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie do mokrych składników wsypujemy suche i mieszamy łyżką.

Formę do muffinek smarujemy tłuszczem i wkładamy papilotki. Wgłębienia napełniamy ciastem. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 35 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Przygotowujemy krem. Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Do masła dodajemy serek śmietankowy, kakao i krem oddzielony z kruchych ciasteczek oreo. Miksujemy jeszcze chwilę do uzyskania jednolitej masy.

Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i zaczynając od brzegu muffinek wyciskamy okręgi kremu, zbliżając się do środka. Ciasteczka oreo przekrawamy na pół i układamy po obu stronach muffinek dociskając do kremu, co stworzy uszy. Między uszami układamy cukrowe oczy.

Muffinki wkładamy na godzinę do lodówki, aby krem zastygł.

 

Muffinki Stforki – babeczki z kremem oreo dla dużych i małych
Muffinki Stforki – babeczki z kremem oreo dla dużych i małych

 

Zobacz inne przepisy na muffiny:

Rustykalne muffinki czekoladowe – prosty i szybki przepis

Muffinki z polewą czekoladową – szybkie słodkości do kawy

Cytrynowe muffinki

Muffinki Bree z Desperate Housewives

Muffinki piernikowe

 

Print Friendly, PDF & Email