Kociołek z łopatką, papryką, grzybami i ogórkiem kiszonym

 Danie obiadowe z mięsem z łopatki, suszonymi grzybami, które podkręcają smak, pieczarkami, papryką, ogórkiem kiszonym i cebulą. Podajemy z kluskami śląskimi, pampuchami lub z ziemniakami.


Składniki:

500 g mięsa z łopatki,

250 g małych pieczarek,

duża czerwona papryka,

3 małe cebule,

15 g suszonych grzybów,

duży ogórek kiszony,

sól, pieprz,

duża szczypta majeranku,

duża szczypta słodkiej papryki wędzonej

łyżka masła

3-4 liście laurowe,

kilka ziaren ziela angielskiego,

300 ml bulionu


Przygotowanie:

Mięso kroimy w małą kostkę. Podsmażamy przez 10 minut na łyżce masła. Następnie dodajemy obraną, grubo pokrojoną cebulę, suszone grzyby, zalewamy bulionem, dodajemy ziele i liście laurowe. Dusimy na małym ogniu przez 20 minut.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, przekrojone na pół pieczarki. Mieszamy, dodajemy pieprz, majeranek i słodką paprykę. Dusimy do miękkości mięsa. Na koniec dajemy pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego - podgrzewamy jeszcze przez 5-7 minut. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą.


Komentarze