Curry z czerwoną papryką i batatem

Drukuj
26.10.2022  Magda

Jeśli szukacie wegańskiego przepisu na pyszne, aromatyczne, rozgrzewające danie, sięgnięcie w strone indyjskich smaków to dobry krok. To pyszne curry z pieczonej papryki i batatów to przepyszna propozycja na szybki obiad. Pachnąca i rozgrzewająca od przypraw, w kremowym pomidorowo-kokosowym sosie, dla mnie to opis miseczki pełnej smakowitego szczęścia. Musicie wypróbować.

Składniki (na 3 duże porcje):

  • 2 czerwone papryki
  • 2 duże bataty
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki przyprawy garam masala
  • płaska łyżeczka mielonego kuminu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka startego świeżego imbiru lub płaska łyżeczka mielonego
  • szczypta płatków chili lub do smaku
  • 2 szklanki passaty pomidorowej
  • puszka mleczka kokosowego
  • sól do smaku

Do podania:

  • ugotowany ryż – najlepiej basmati

 

Nastawiamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Paprykę myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę wielkości kęsa. Bataty obieramy kroimy w kostkę wielkości kęsa. Rozkładamy wszystko na blaszcze, skrapiamy około 5 łyżka oliwy, posypujemy przyprawą garam masala oraz kuminem, mieszamy, najlepiej rękami, aby pokryły się oliwą i przyprawami. Rozkładamy równomiernie, w lekkich odstępach i pieczemy przez 20 minut.

 

W tym czasie obieramy i ścieramy czosnek. Obieramy imbir i także ścieramy. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy na nią czosnek, imbir oraz chili – smażymy minutę, cały czas mieszając. Do tego dodajemy passate pomidorową oraz pół szklanki wody – doprowadzamy do bulgotania, zmieszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez 15 minut.

 

Po tym czasie warzywa z pierkanika są już gotowe, przekładamy je do sosu. Dodajemy mleczko kokosowe i wszystko delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Przykrywamy i dusimy jeszcze wszystko przez 5 minut. Po tym czasie ściągamy z ognia, próbujemy i doprawiamy do smaku solą. Danie jest gotowe do podania, polecam podawać z ryżem – białym, brązowym, ulubionym. Ja użyłam basmati.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.