Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 24 października 2022

Sałatka z kalafiora i brokułu

Wybierając się na lokalny ryneczek warzywny nie mogę oprzeć się pięknej kolorystyce warzyw. I ten urzekający zapach świeżości, który unosi się w powietrzu! No nie mogę się powstrzymać i kupuję wszystkiego po trochu. W domu dopiero zaczynam się zastanawiać jak to wszystko przerobić, żeby nic się nie zmarnowało 😉 I tak pod młotek poszły tym razem brokuł i kalafior. Powstała sałatka bardzo chrupiąca i orzeźwiająca 😊




Składniki:
-260 g ugotowanego brokułu i kalafiora ( waga razem )
-60 g lenczu lub innej wyrazistej wędliny
-50 g papryki białej ( waga po usunięciu gniazd nasiennych )
-jedno jabłko ( ok. 120 g )
-jedno jajko ugotowane na twardo
-ząbek czosnku
-2 łyżki majonezu
-kilka kropel soku z cytryny
-po szczypcie: soli, cukru i pieprzu

Brokuł i kalafior gotowałam w wodzie z odrobiną cukru i soli, tak, aby pozostały chrupiące. Odstawiłam do całkowitego wystudzenia i odparowania wody. Następnie podzieliłam na bardzo drobne różyczki. 
Lencz, paprykę, jabłko i jajko pokroiłam w drobną kosteczkę.
Wszystkie warzywa połączyłam w misce, skropiłam sokiem z cytryny, dodałam starty na drobnej tarce czosnek, majonez, sól, cukier, pieprz i wszystko dokładnie wymieszałam.
Sałatka powinna postać co najmniej pół godziny w lodówce, aby smaki dobrze się zintegrowały. 

4 komentarze: