Kartacze z mięsem

Kartacze z mięsem

Każdy kto chociaż raz odwiedził Podlasie lub Mazury z pewnością miał okazję skosztować kartaczy, nazywanych czasem także cepelinami. Podobne danie zjecie również na Litwie, gdzie należy do grona narodowych potraw. Warto poświęcić nieco czasu na ich przygotowanie, bo efekt zdecydowanie wart jest zachodu.

Czym są kartacze?

Cepeliny to rodzaj nadziewanych, dużych klusek, które zwykle mają około kilkunastu centymetrów długości. Są podłużne i maja bardzo charakterystyczny kształt wrzeciona, zwężającego się ku końcom. Wywodzą się z Litwy, a w Polsce są tradycyjną potrawą na Warmii, Mazurach, Suwalszczyźnie i Podlasiu.

Jakie ziemniaki na kartacze wybrać?

Dobrej jakości ziemniaki są kluczem do przygotowania dobrych kartaczy. W tym wypadku najlepiej sprawdzą się te, które są mączyste i mają w sobie sporo skrobi, a po ugotowaniu rozsypują się i są raczej suche. Możesz wybrać odmianę Aster, Bzura, Kos, Mila lub inne oznaczone na opakowaniu jako Typ C.

Czym kartacze różnią się od pyz?

Podstawową różnicą miedzy pyzami a kartaczami jest ich kształt. Te pierwsze zwykle są okrągłe i nieduże z kolei te drugie są znacznie większe i podłużne. Często wskazuje się również, że dania te różnią się między sobą rodzajem ciasta, jednak w tym wypadku wiele zależy od regionu i lokalnego przepisu na tę potrawę.

Z jaki nadzieniem robi się kartacze?

Tym razem przygotowałam kartacze z nadzieniem z gotowanych mięs. W tym celu możesz również wykorzystać mięso, które zostało ci po gotowaniu rosołu. Bardziej tradycyjna wersja zakłada włożenie do cepelinów farszu z surowego mięsa, który w trakcie gotowania dodatkowo stworzy bulion wewnątrz klusek. Pamiętaj jednak, że kartacze w tej wersji należy zdecydowanie dłużej gotować.

Możesz także przygotować wegetariańską wersję tej potrawy. W tym wypadku możesz przygotować farsz na bazie grzybów, twarogu, soczewicy lub kaszy.

kartacze
kartacze

Przepis na kartacze

Składniki na kartacze

  • 2 kg ziemniaków
  • ok. 200 g mąki pszennej
  • sól, pieprz

Nadzienie:

  • 300 g wieprzowiny (np. szynka)
  • 300 g wołowiny (np. udziec)
  • cebula
  • 1 mała pietruszka
  • 1 mała marchewka
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • pół łyżeczki majeranku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 1 cebula
  • olej do smażenia

Jak zrobić kartacze?

Przygotuj farsz mięsny

Wołowinę i wieprzowinę pokrój na średniej wielkości kawałki i przełóż je do garnka. Dodaj do mięsa obraną pietruszkę, marchewkę, ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarenka pieprzu. Całość zalej niedużą ilością wody, tak aby mięso było delikatnie przykryte. Gotuj je na niewielkim ogniu przez około 30-40 minut. 

Ugotowane mięso oraz warzywa wyjmij łyżką cedzakową z bulionu i przełóż do miski do ostygnięcia. W międzyczasie posiekaj drobno cebulę i zezłoć ją na niewielkiej ilości oleju. Podsmażoną cebulę dodaj do mięsa. 

Całość zmiel dwukrotnie przy pomocy maszynki do mięsa. Następnie dodaj do masy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jajko, gałkę muszkatołową oraz majeranek. Dopraw do smaku solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa. Gdyby farsz był zbyt suchy, możesz dodać do niego nieco bulionu z gotowania mięsa. 

Przygotuj ciasto na kartacze

Ziemniaki obierz ze skórki. Połowę z nich ugotuj, a po przestudzeniu przeciśnij przez praskę. Drugą połowę ziemniaków zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i przełóż na sitko, aby puściły wodę. 

Po około 15 minutach odciśnij z nich płyn, a następnie połącz je z ugotowanymi ziemniakami. Dopraw masę solą i pieprzem, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, aby powstało jednolite, gładkie ciasto.  

Uformuj kartacze

Na dłoni rozpłaszcz porcję ciasta ziemniaczanego, tak aby powstał niezbyt gruby placek. Na środek wyłóż porcję farszu mięsnego, a następnie zawiń brzegi i sklej je dokładnie, formując dużą, podłużną kluskę o kształcie wrzeciona. 

Tak przygotowane kartacze gotuj w dużym garnku przez około 15-20 minut w zależności od wielkości klusek. Możesz również obgotowywać je w bulionie, który pozostał po przygotowaniu farszu. 

Podawaj z podsmażoną cebulką lub skwarkami.

Zobacz też przepisy na obiady

Zobacz też nowe przepisy



KOMENTARZE