niedziela, 23 października 2022

Pieczeń drobiowa z siedzuniem sosnowym i serem korycińskim

                               Dziś polecam Wam pieczeń drobiową z siedzuniem sosnowym. Pieczeń można podać do obiadu na ciepło na przykład z sosem grzybowym lub jak wystygnie po prostu do pieczywa. W takich pieczeniach fajne jest to, że możemy wykorzystać resztki kurczaka czy innego pieczonego mięsa, jaki nam zostanie z obiadu. Nic nie wyrzucamy i tworzymy coś nowego, co ze smakiem zjemy. A przecież w każdym domu coś zostaje, bo po prostu zrobimy za dużo lub akurat nie mamy apetytu. Niestety czasy są coraz trudniejsze, to trzeba jakoś sobie radzić i nie marnować jedzenia. 

                            Wpis powstał przy współpracy z Sery Korycińskie. Kupicie tam pyszne, zdrowe i tradycyjne sery. Na pewno każdy znajdzie tam swój ulubiony smak. Moim jednym z ulubionych jest ser z czarnuszką. Polecam serdecznie również inne smaki.



Pieczeń drobiowa z siedzuniem sosnowym i serem korycińskim



Pieczeń drobiowa z siedzuniem sosnowym i serem korycińskim

Pieczeń drobiowa z siedzuniem sosnowym i serem korycińskim


Pieczeń drobiowa z siedzuniem sosnowym i serem korycińskim - składniki


650 g pieczonego kurczaka 
350 g ugotowanego siedzunia sosnowego
2 duże jajka
1 duża cebula
3 łyżki płatków owsianych
1/2 szk rosołu (opcjonalnie wody)
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz, papryka wędzona, estragon do smaku




Pieczeń drobiowa z siedzuniem sosnowym i serem korycińskim - przygotowanie


                                     Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła lub oleju, wystudzić. Mięso kurczaka razem ze skorą zmielić, siedzunia posiekać, a ser  zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Wszystko umieścić w misce, dodać do smaku przyprawy, jajka, posiekaną natkę i rosół i wymieszać masę. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć do nie masę pieczeniową. Wyrównać powierzchnię i posypać odrobiną bułki tartej. Pieczeń piec 45 minut w 180 stopniach. Podawać na ciepło lub na zimno.


Pieczeń drobiowa z siedzuniem sosnowym i serem korycińskim


Pieczeń drobiowa z siedzuniem sosnowym i serem korycińskim



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.