Dziś proponuję wam najlepszy przepis na pyszne ciasto drożdżowe z owocami. Ciasto ze śliwkami zachwyca swoim niebanalnym smakiem od pierwszego kęska. Mięciutkie, wilgotne i pachnące. No i ta kruszonka, która wybierana jest z ciasta pierwsza. Po prostu pychotka!!
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży
- 750 g śliwek ( węgierki lub inne – Przepołowione i wypestkowane)
- 3 szklanki mąki pszennej typ (650) + dodatkowo 1 mocno czubata łyżka
- pół szklanki cukru ( około110g)
- 1 szklanka letniego mleka ( 250 ml)
- 1 paczuszka cukru waniliowego
- 1 jajko rozmiar M
- 2 żółtka
- 100 gram masła ( roztopionego)
- 1 łyżeczka aromatu cytrynowego ( lub świeżo starta skórka z połowy cytryny)
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 100 gram masła
- 80 g cukru drobnego do wypieków
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 120 gram cukru pudru
- 2 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
- Zaczynamy od szykowania rozczynu. Drożdże kruszymy w miseczce, dodajemy do nich1 łyżkę cukru zwykłego, opakowanie cukru waniliowego, letnie mleko ( nie więcej niż 40 st. C) oraz 3 łyżki mąki pszennej i wymieszać. Garnuszek z rozczynem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieplejsze miejsce na około 20-30 minut, aby wyrosło.
- Do dużej miski wsypujemy pozostałą mąkę. Do niej dodajemy rozczyn a także reszta składników ,które są wymienione na ciasto. Wyrabiamy z pomocą miksera lub ręcznie. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy tak długo, aż będzie elastyczne. ( ja wyrabiam około 10 minut)
- Z ciasta uformować kulę. Przełożyć nią do miski oprószonej mąką. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto powinno ponownie wyrosnąć.
- W ty czasie zabieramy się za kruszonkę. Mieszamy mąkę ,cukier zwykły i cukier waniliowy. Dodajemy masło i razem wszystko łączymy.
- Blaszkę 40x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyłożyć wyrośnięte ciasto. Na to poukładać połówki śliwek, tak aby rozcięta strona była u góry. Posypujemy kruszonką. Ponownie przykrywamy blaszkę ściereczką i odstawiamy na około 40-60 minut.
- Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st.C i pieczemy około40-45 minut ,aż kruszonka lekko się zarumieni. ( do tzw. suchego patyczka)
- Upieczony wyjmujemy i studzimy.
- W tym czasie zabieramy się za lukier. Wszystkie składniki na lukier dokładnie ze sobą mieszamy. Ostudzone ciasto polewamy przygotowanym lukrem. Smacznego.