Dyniowe kluski leniwe z pesto | Mienta blog
Makarony, Różne

Dyniowe kluski leniwe z pesto

Leniwe kluski z dodatkiem puree z dyni, przygotowane w nieco innym kształcie będą miłym urozmaiceniem tego klasycznego dania.

dyniowe kluski leniwe z pesto 4 - Dyniowe kluski leniwe z pesto

  • 450 g gładkiego twarogu sernikowo-kanapkowego
  • 50 g puree z dyni
  • 2 jajka
  • 1 1/2 – 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

dodatkowo:

  • pesto
  • świeżo mielony pieprz
  • natka pietruszki

dyniowe kluski leniwe z pesto 3 - Dyniowe kluski leniwe z pesto

Twaróg ucieramy z jajkami i puree z dyni.

Dodajemy przesianą mąkę oraz sól i zagniatamy ciasto.

W razie potrzeby dosypujemy mąki, by ciasto się nie kleiło i dało się formować.

Z ciasta formujemy kulki o średnicy około 3 cm. Nacinamy je delikatnie nożem, by stworzyć kształt przypominający dynię.

Wrzucamy je partiami do gotującej się wody, cały czas mieszając, aby się nie posklejały.

Od wypłynięcia gotujemy na małym ogniu około 2 minuty.

Gotowe podajemy z ulubionym pesto, pieprzem i natką pietruszki.

Smacznego :)

dyniowe kluski leniwe z pesto 5 - Dyniowe kluski leniwe z pesto

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj