Leniwe kluski z dodatkiem puree z dyni, przygotowane w nieco innym kształcie będą miłym urozmaiceniem tego klasycznego dania.
- 450 g gładkiego twarogu sernikowo-kanapkowego
- 50 g puree z dyni
- 2 jajka
- 1 1/2 – 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
dodatkowo:
- pesto
- świeżo mielony pieprz
- natka pietruszki
Twaróg ucieramy z jajkami i puree z dyni.
Dodajemy przesianą mąkę oraz sól i zagniatamy ciasto.
W razie potrzeby dosypujemy mąki, by ciasto się nie kleiło i dało się formować.
Z ciasta formujemy kulki o średnicy około 3 cm. Nacinamy je delikatnie nożem, by stworzyć kształt przypominający dynię.
Wrzucamy je partiami do gotującej się wody, cały czas mieszając, aby się nie posklejały.
Od wypłynięcia gotujemy na małym ogniu około 2 minuty.
Gotowe podajemy z ulubionym pesto, pieprzem i natką pietruszki.
Smacznego :)
Brak komentarzy