.

.

wtorek, 18 października 2022

Pierogi z opieńkami wg Aleex

W sezonie nie sposób ich nie zrobić chociaż raz. Tym bardziej, że opieniek w lasach jest naprawdę bardzo dużo. Niektórzy nie zbierają opieniek, nie jedzą ich. Niech żałują, ponieważ opieńki znakomicie sprawdzają się nie tylko w marynacie, ale także jako farsz do zapiekanek lub do pierogów właśnie. Gorąco Wam polecam te pierogi. Wczoraj zrobiłam je po pracy, a Dario zjadł ich nieprzyzwoitą ilość. Były pyszne. Dajcie się namówić i zróbcie je w swoich kuchniach. Naprawdę warto. Skorzystajcie, dopóki są opieńki. 

Składniki: 

Na ciasto: 
• 450 g mąki pszennej 
• 300 ml wrzącej wody 
• 30 g masła 
• szczypta soli 

Farsz: 
• 50 dag oczyszczonych opieniek 
• 1 duża cebula 
• sól, pieprz 
• olej 

Sposób przygotowania: 

1. Przygotować ciasto na pierogi według przepisu na Ciasto na pierogi wg Aleex.
2. Przygotować farsz: opieńki dokładnie wypłukać. Włożyć do garna, zalać wodą i zagotować. Grzyby odcedzić, ponownie wypłukać i znów włożyć do garnka, zalewając wodą. Zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Odcedzić. Ostudzić. Można to zrobić dzień wcześniej. 
3. Cebulkę pokroić w kostkę. Zeszklić na oliwie. 
4. Do cebuli dodać posiekane opieńki. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
5. Grzyby dusić na małym ogniu przez 20 minut, aż staną się lekko kleiste. Odłożyć do miseczki, ostudzić.
6. Ciasto na pierogi rozwałkować. Z ciasta wykrawać kółka.
7. Nadziewać ciasto farszem grzybowym, sklejając dokładnie brzegi.
8. Pierogi gotować w osolonej wodzie, na małym ogniu, wkładając porcjami do osolonego wrzątku.
9. Delikatnie wymieszać, poczekać pierogi aż wypłyną. 
10. Gotować 2 minuty od wypłynięcia. 
11. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz. 
12. Podawać ze zrumienioną cebulką.
Smacznego.

2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam, ale wyglądają mega

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To koniecznie trzeba spróbować. Są pyszne, Anno :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń