.

.

wtorek, 18 października 2022

Puszyste muffiny z czekoladą wg Aleex

Jak wykorzystać wolne 30 minut? Można zrobić pyszne muffinki z kawałkami czekolady. To świetny pomysł na zajęcie dzieci w chłodne popołudnie i pyszny deser nie tylko w świąteczne dni. Ja od czasu do czasu przygotowuję te babeczki z przepisu Kuronia razem z moją Maleńką. Ona uwielbia, gdy razem coś robimy, dzielnie mi asystuje, miesza składniki, oblizuje paluszki wymazane czekoladą, jednym słowem pomaga ze wszystkich sił. Nie ma większej radości, jak widok Maleńkiej zaglądającej z zapartym tchem przez szybkę piekarnika i oglądającej, jak rosną babeczki. Oczekiwanie na efekt zawsze jest pełne emocji. A później? Później czekamy, aż ostygną i wreszcie, po kilkunastu minutach, możemy delektować się pysznym deserem z kawałkami aromatycznej czekolady. Polecam! 

Składniki: 
• 300 g mąki pszennej 
• 100 g cukru np. trzcinowego 
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
• 1 jajko 
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy 
• 100 ml oleju rzepakowego 
• 250 ml mleka 
• 100 g czekolady deserowej 

Sposób przygotowania: 

1. Przygotować 2 miski. Do jednej włożyć suche składniki: przesiać mąkę i proszek do pieczenia, wsypać cukier.
2. W drugiej misce umieścić składniki mokre: olej, mleko, jajko, ekstrakt z wanilii (Uwaga: Jeśli używamy cukru wanilinowego, dodajemy go do składników sypkich).
3. Czekoladę posiekać na kawałki. Odłożyć.
4. Do składników sypkich wlać płynne. Wymieszać rózgą na jednolite ciasto tylko do połączenia składników.
5. Do ciasta dodać posiekaną czekoladę. Delikatnie wymieszać.
6. Formy papierowe do muffinek umieścić w zagłębieniach blaszki. Wypełniać je ciastem do ¾ wysokości.
7. Wstawić babeczki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C w opcji góra-dół na 30 minut.
8. Sprawdzić patyczkiem czy są upieczone. Wyjąć z piekarnika. Odstawić do ostudzenia.
9. Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego.

4 komentarze:

  1. Czy muffinki są wilgotne? Często jak robię babeczki wychodzą mi bardzo suche...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj babeczki nie są wilgotne ani nie są suche. Przypominają babkę ucieraną. Nie wolno jednak ich trzymać długo w piekarniku. Po przesuszeniu stają się "zapychaczami" I dotyczy to zdecydowanej większości muffinek. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  2. Z taką pomocą aż miło gotować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anno - to prawda. Maleńka zawsze jest gotowa do działania. Ciągle słyszę: babciu, a mogę Ci pomóc? No to pomaga:) Pozdrawiam :)

      Usuń