Pączki jabłkowe – idealne na słodki obiad!

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne racuszki, inspirowane smakami z dzieciństwa.

Nie są to jednak klasyczne racuszki ( choć takie też znajdziecie na blogu!), a racuszki z dodatkiem jogurtu ( można zamienić na kefir ) i tartych jabłek z cynamonem.

Bardzo delikatne, niesamowicie lekkie i puszyste. 

 Wspaniały pomysł zarówno na leniwe śniadanie jak i słodki obiad czy podwieczorek.

Spróbujcie koniecznie!

Wspaniale smakują z cukrem pudrem, kleksem śmietany albo np. polewą z mlecznej czekolady.

Zarówno dzieci i dorośli będą zachwyceni!

SKŁADNIKI:

* jabłko – 1 szt

* jajko – 2 szt

* cynamon -1 łyżeczka

* jogurt naturalny – 180 g

* mąka pszenna – 200 g

* proszek do pieczenia  1 łyżeczka

* cukier – 1 łyżka

* olej do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Jogurt mieszamy z jajkami.

Dodajemy starte na drobnych oczkach jabłko (taki mus), cukier i cynamon, mieszamy.

Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Całość dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką.

Rozgrzewamy olej.

Małą łyżeczką nabieramy porcje ciasta i wkładamy do oleju .

Pączki smażymy z obu stron na złoto.

Wyjmujemy na papierowy ręcznik.

Obsypujemy (jeszcze ciepłe) cukrem pudrem.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress