Najlepsza szarlotka pod słońcem


Najlepsza szarlotka pod słońcem

Złote i pięknie rumiane ciasto, delikatny mus jabłkowy oraz rozpływająca się w ustach pianka bezowa. Ten smak, aż ciężko opisać słowami. Polecam wypróbować, prawdziwa petarda!

 

 

Składniki:

*na blaszkę o wymiarach 36 x 26cm

  • Ciasto:

3,5 szklanki mąki pszennej

5 żółtek

250g zimnego masła lub margaryny (lub pół na pół)

3 łyki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany

  • Pianka:

5 białek

szczypta soli

pół szklanki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • Masa jabłkowa:

2,5 kg jabłek

2 galaretki cytrynowe

 

 

 

*** Przygotowujemy kruche ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło (lub margarynę), żółtka jaj i jogurt lub śmietanę ***

*** Wszystko razem zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem, aż powstanie jednolite ciasto ***

*** Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część rolujemy, wkładamy do woreczka i umieszczamy w zamrażarce ***

*** Drugą część ciasta kroimy na cienkie plasterki i rozkładamy na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 36 x 26cm) ***

*** Rozduszamy ciasto palcami, tak aby pokryło ono równomiernie cały spód blaszki i dziurkujemy widelcem ***

*** Ciasto podpiekamy prze 15 minut w temperaturze 180’C ***

*** Przygotowujemy masę jabłkową. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Starte jabłka przekładamy do garnka i podprażamy przez około 15 minut, często mieszając aby się nie przypaliły. Następnie do jabłek wsypujemy galaretki (w proszku) i dokładnie mieszamy ***

*** Mus jabłkowy wykładamy na podpieczone ciasto ***

*** Przygotowujemy piankę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania gęstej, błyszczącej piany. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i tylko lekko miksujemy przez około 10 sekund ***

*** Pianę wykładamy równomiernie na mus z jabłek ***

*** Ciasto z zamrażarki ścieramy na tarce o dużych oczkach i wykładamy na pianę z białek ***

*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 40 minut – do uzyskania pięknego złotego koloru ***

*** Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i umieszczamy w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

 

KOMENTARZE