Karkówka po cygańsku

karkowka

Karkówka, kiedyś niezbyt przepadałam za tym rodzajem mięsa, pewnie dlatego że nigdy nie jadłam jej przygotowanej dobrze i kojarzy mi się z tłustym mięsem. Ale dzięki kilku potrawom przygotowanym z nią przez moją mamę, zmieniłam zdanie. Dzisiaj przepis na karkówkę po cygańsku. Jest to przepis idealny dla osób lubiących pikantniejsze potrawy.

Dowiedz się więcej: Karkówka po cygańsku

Karkówka po cygańsku składniki

5 dużych plastrów karkówki (około 800 g)
4 zielone papryki spiczaste
4 małe ogórki kiszone
150 g pieczarek
3 duże cebule
2 średniej wielkości marchewki
szklanka sosu passaty pomidorowej

Karkówka po cygańsku wykonanie

Karkówkę solimy, pieprzymy i zostawiamy na 2 – 3 godziny w lodówce. Następnie obtaczamy w mące i smażymy na rumiano z obu stron. Papryki kroimy w drobne paseczki, ogórki w drobną kostkę, pieczarki i marchewkę w pół plasterki, a cebulę w piórka. Dokładnie mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie warzywa, następnie plastry karkówki, poprzekładane warzywami. Wierzch ma być nakryty w całości warzywami. Na patelnię po smażeniu karkówki przekładamy sos z cukinii, dodajemy 1/2 łyżeczki chili, 1 łyżkę majeranku. Pieprz, sól. Zalewamy 1/2 szklanką wody wymieszaną z 1 łyżką mąki. Dodajemy 1 łyżkę octu jabłkowego i 1 łyżkę cukru. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy lekko. Zalewamy karkówkę i warzywa. Przykrywamy i pieczemy 1,5 do 2 godziny w 18- stopniach pod przykryciem. Gdy karkówka jest już gotowa, podpiekamy jeszcze 15 minut bez przykrycia. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *