Prażone jabłka

Pyszne prażone jabłka pachnące wanilią i cynamonem, które wykorzystasz do słodkich wypieków, szczególnie szarlotki. Prażone domowe jabłka użyjesz także do placków, naleśników, podasz na kanapce, z jogurtem, na ciepło z ryżem. Możesz je zawekować w słoikach na zimę. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na prażone jabłka.

Prażone jabłka


SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 cytryna
  • 1/3 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • szczypta cynamonu – można pominąć

PRZYGOTOWANIE:

Do przygotowania prażonych jabłek możesz wybrać dowolną odmianę. Idealne prażone jabłka do szarlotki to odmiany takie jak szara reneta lub antonówka.

Odmierzam 1,5 kg jabłek. Dokładnie je myję, obieram.

Jabłka kroję na cztery, wykrawam gniazda nasienne.

Każdą część jabłka kroję ponownie na pół i w kostkę.

Cytrynę dokładnie myję, przekrawam na pół, wyciskam sok.

Do szerszego garnka z grubym dnem wlewam 1/3 szklanki wody, sok z jednej cytryny, dodaję trzy łyżki cukru i dwie łyżki cukru z wanilią. Zamiast cukru z wanilią możesz dodać nasiona z jednej laski wanilii, a nawet dwóch.

Całość podgrzewam na małej mocy palnika do rozpuszczenia cukru.

Do wody z cukrem dodaję pokrojone w kostkę jabłka, mieszam.

Prażone jabłka smażę na średniej mocy palnika przez 30 minut. Garnka niczym nie przykrywam. Jabłka od czasu do czasu przemieszam. Miękkie i mączyste jabłka uprażą się szybciej – w 15 minut. W zależności od użytych jabłek kontroluj miękkość jabłek.
Pod koniec prażenia dopraw jabłka większą szczyptą (lub płaską łyżeczką) cynamonu (ale nie jest to konieczne).

Prażone jabłka to idealne smarowidło na kanapki, naleśniki, do placków. Wyśmienite do słodkich wypieków, w szczególności domowej szarlotki.

Smacznego

Zasmakuj Kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *