czwartek, 13 października 2022

Sałatka z roszponką, jajem, wędzonym pstrągiem i miętą

 Pysznych sałatek na talerzu nigdy dość, dodajemy co nam w duszy gra a potem delektujemy się pysznym jedzeniem.
U mnie dziś pstrąg wędzony, świeżutki, pachnący i jajo.
Do tego sos i sałatka gotowa.
Zobaczcie sami.
Sałatka z wędzonym pstrągiem.

Składniki:
Sos:
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 przeciśnięty przez praskę czosnek
Sałatka:
  • 6 jaj
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 wędzony pstrąg
  • 1 bułka lub 15 cm bagietki na grzanki
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 2 gałązki mięty

Przygotowanie sałatki:
  • Składniki na sos umieściłam w słoiczku, zakręciłam i potrząsałam aż stałą się emulsja.
  • Ugotowałam na twardo jaja, ostudziłam, obrałam, pokroiłam na ćwiartki.
  • Roszponkę ułożyłam na talerzach.
  • Obrałam i pokroiłam w plastry awokado, rozłożyłam na talerzach.
  • Obrałam mięso ryby od skóry i ości, porwałam na kawałki i ułożyłam na talerzach.
  • Jaja ułożyłam na wierzchu.
  • Bułkę pokroiłam w kostkę i podpiekłam na suchej patelni, dodałam do sałatki.
  • Porozrzucałam przekrojone na połówki pomidorki.
  • Polałam całość sosem i posypałam porwanymi listkami mięty.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Dwór w Zgniłym Błocie woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger