Osobiście jestem fanką wszystkich naleśników, pierogów, klusek itp. Również kocham kiszoną kapustę i grzybki, tak więc uszka z barszczem mogłabym jeść kilogramami ;)))
Składniki na ciasto (ok. 50-60 uszek):
- 1/2 kg mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- letnia woda
Składniki na farsz:
- kapusta kiszona ok. 300g
- 100g pieczarek
- cebula
- olej
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Mąkę przesiać, zrobić dołek i wbić całe jajko, dodać sól, odrobinę wody i zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt twarde, dolać troszkę wody. Odstawić ciasto na chwilę.
- Grzyby wraz z kapustą kiszoną oraz cebulą zmielić maszynką do mielenia mięsa. Dodać szczyptę soli oraz pieprzu i smażyć przez chwilę.
- Następnie wałkujemy ciasto, które możemy podzielić sobie na mniejsze porcje. Wykrawamy szklanką kółka,nakładamy farsz i lepimy uszka.
- Wrzucać partiami do wrzącej wody z odrobiną soli. Gotować aż wypłyną i chwilę popływają na powierzchni.
Uwielbiam uszka z pieczarkami,dodaję też troszke grzybów, pycha;)