Menu Zamknij

Uszka z kapustą i grzybami

Osobiście jestem fanką wszystkich naleśników, pierogów, klusek itp. Również kocham kiszoną kapustę i grzybki, tak więc uszka z barszczem mogłabym jeść kilogramami ;)))

Składniki na ciasto (ok. 50-60 uszek):

  • 1/2 kg mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • letnia woda

Składniki na farsz:

  • kapusta kiszona ok. 300g
  • 100g pieczarek
  • cebula
  • olej
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiać, zrobić dołek i wbić całe jajko, dodać sól, odrobinę wody i zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt twarde, dolać troszkę wody. Odstawić ciasto na chwilę.
  2. Grzyby wraz z kapustą kiszoną oraz cebulą zmielić maszynką do mielenia mięsa. Dodać szczyptę soli oraz pieprzu i smażyć przez chwilę.
  3. Następnie wałkujemy ciasto, które możemy podzielić sobie na mniejsze porcje. Wykrawamy szklanką kółka,nakładamy farsz i lepimy uszka.
  4. Wrzucać partiami do wrzącej wody z odrobiną soli. Gotować aż wypłyną i chwilę popływają na powierzchni.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *