Imprezowa sałatka z surimi i ryżem jest szybką i bardzo prostą w wykonaniu. Jest świetnym pomysłem na kolację ,lub sałatkę do pracy . Można ją również przygotować na wigilię jako nowoczesną sałatkę, ponieważ nie zawiera mięsa. Polecam ,jest bardzo smaczna.
Składniki:
- 1 woreczek ryżu 100g(długoziarnisty)
- Pół puszki kukurydzy konserwowej
- 1 mała cebulka czerwona
- 3 średnie ogórki konserwowe
- 250 g paluszków krabowych surimi
- 1 pęczek koperku
- 4 czubate łyżki majonezu
- sól ,pieprz do smaku
- Ryż ugotować wg. przepisu. Odcedzić i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę.
- Cebulkę czerwoną obrać z łupinek i pokroić w drobną kosteczkę.
- Koperek drobno posiekać.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- Niezamrożone paluszki krabowe surimi należy obrać z foli , a następnie pokroić na paseczki ok 0,5 cm. Jeżeli mamy paluszki zamrożone przed przygotowywaniem sałatki trzeba je odpowiednio odmrozić.
- Wszystkie składniki wrzucić do miseczki dodać 4 czubate łyżki majonezu . Wymieszać.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Schłodzić w lodówce przez min.30 minut. Smacznego.