Jesienny klimat na dobre zagościł również w mojej kuchni. Dynia rządzi w niej po całości i zagościła w wielu przepisach na przetwory, czy też innych potrawach. Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na niesamowity mus doskonały do wielu potraw na słodko. Ja uwielbiam łączyć go z naleśnikami, ale wierzę, że i Wy znajdziecie na niego własne zastosowanie.
Mus dyniowo-jabłkowy
Składniki:
© 2 kg dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)
© 1 kg jabłek (obranych i pokrojonych w kostkę)
© 2-3 żel-fixy 3:1
© sok z jednej pomarańczy
© sok z 3 cytryn
© Ok.600 g cukru (lub ksylitolu)
© ½-¾ łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Dynię i jabłka zalewamy 2-3 szklankami wody i gotujemy do miękkości. Po tym czasie miksujemy i ewentualnie przecieramy przez sitko. Dodajemy żel-fix i zagotowujemy dodając sok z pomarańczy i cytryn. Doprawiamy cynamonem, wsypujemy cukier (lub ksylitol), mieszamy i jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy do wysterylizowanych (wygotowanych) słoików. Zamykamy i ustawiamy do góry dnem do czasu aż wystygną. I możemy cieszyć się pysznym musem w jesienno-zimowe dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz