Sernik leśny


Sernik leśny

Jest obłędnie smaczny! Lekko kwaskowy mus owocowy świetnie komponuje się z delikatnym i kremowym w smaku serniczkiem. Po prostu pycha!

 

 

Składniki:

  • Spód ciasta:

ok 200g herbatników

  • Masa serowa:

1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka)

1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego

60g masła

6 jajek

130g cukru

szczypta soli

225ml śmietanki kremówki

  • Mus owocowy:

ok 500g mieszanki owoców leśnych, mogą być mrożone (jagody, maliny, porzeczki, jeżyny, itp.)

2 łyżki soku z cytryny

1/3 szklanki wody

2 łyżki żelatyny + około 3-4 łyżki wody

3 łyżki cukru

świeże owoce do przyozdobienia ciasta

 

 

*** Przygotowujemy masę serową: masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia ***

*** Żółtka jaj ucieramy z cukrem ***

*** Do utartych żółtek dodajemy ser, przestudzone masło, śmietankę oraz budyń w proszku ***

*** Wszystko razem miksujemy na gładką masę ***

*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do masy serowej i całość delikatnie mieszamy łyżką ***

*** Blaszkę o wymiarach 21 x26cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy spód z herbatników ***

*** Masę serową wylewamy na spód z herbatników i wyrównujemy ***

*** Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (góra-dół) i pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 90 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Aby sernik był równy, po upieczeniu należy delikatnie oddzielić go nożem od brzegów blaszki (od papieru do pieczenia), wówczas ciasto równo opadnie i będzie miał taką samą wysokość w każdym miejscu. Robimy to zaraz po skończeniu pieczenia, a następnie ponownie sernik umieszczamy w piekarniku i studzimy przy uchylonych drzwiczkach ***

*** Przygotowujemy mus. Owoce leśne wrzucamy do garnuszka, dodajemy wodę, cukier oraz sok z cytryny i zagotowujemy ***

*** Gotujemy około 2-3 minuty, aż owoce się rozpadną. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody, mieszamy i zostawiamy na chwilę do napęcznienia ***

*** Owoce zdejmujemy z ognia, do gorącego musu dodajemy napęczniałą żelatynę i energicznie mieszamy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Możemy dodatkowo zblendować mus. Całość przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek ***

*** Gotowy mus odkładamy do wystudzenia, co jakiś czas mieszamy ***

*** Wystudzony mus przelewamy delikatnie na sernik i całość wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę ***

*** Po pokrojeniu ciasto przyozdabiamy świeżymi owocami i listkami mięty ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

KOMENTARZE