Zapiekanka makaronowa z cukinią i mięsem mielonym

Zapiekanka makaronowa z cukinią i mięsem mielonym

Dzisiaj chciałam podzielić się z Tobą kolejnym prostym i szybkim przepisem dla dzieci, także tych małych będących na etapie rozszerzania diety. Myślę że ten obiad będzie odpowiedni dla dzieci w okolicy roku lub starszych. W przepisie użyłam sera żółtego, ser żółty zawiera sól dlatego nie zaleca się podawania sera na początku etapu rozszerzania diety. Zapiekanka jest idealnym pomysłem na obiad dla całej rodziny, dorośli mogą posolić swoje porcje na talerzu. Zawiera warzywa takie jak cebula, cukinia, pomidory oraz mięso mielone z indyka. Dodatkowo podstawą zapiekanki jest makaron z czerwonej soczewicy, który jest bardzo zdrowy i zawiera dużo białka. Na talerzyku mojej córki znalazło się dodatkowo tarte jabłko, liść sałaty i mieszanka warzyw ugotowanych na parze. Jeśli chcesz zobaczyć ile zjadła, na samym dole pod przepisem znajdziesz zdjęcie talerzyka po skończonym posiłku.

Zapiekanka makaronowa z cukinią i mięsem mielonym

Zapiekanka makaronowa z cukinią i mięsem mielonym

5.0 z 1 głos
Danie: MakaronKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

5

porcji
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

260

kcal

Zapiekanka makaronowa z cukinią, pomidorami i mięsem mielonym z indyka. Użyłam makaronu z czerwonej soczewicy.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego z indyka

  • 1 cebula

  • 1 cukinia średniej wielkości

  • 150 ml gorącej wody

  • 300 g pomidorów z puszki w kawałkach

  • 100 g śmietanki kremówki 36%

  • 50 g sera żółtego startego na tarce

  • 150 g makaronu świderki z czerwonej soczewicy

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • łagodny pieprz i sól*


Sposób przygotowania:

  • Makaron z soczewicy ugotuj według zaleceń producenta. Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na patelni z olejem. Po chwili dodaj cukinię pokrojoną w kostkę i podsmaż przez chwilę. Dodaj gorącą wodę i duś pod przykryciem 5-10 minut.
  • Na patelnię włóż mięso mielone, postaraj się rozdrobnić bryłę mięsa drewnianą łyżką. Usmaż aż do całkowitego ścięcia.
  • Dodaj pomidory z puszki oraz przyprawy (jeśli przygotowujesz obiad dla maluszka, nie zaleca się dodawania soli). Duś jeszcze chwilę aż płyn z pomidorów lekko się zredukuje.
  • Podsmażone mięso z warzywami połącz ze śmietanką, tartym serem i wcześniej ugotowanym makaronem. Przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiecz w 180 stopniach przez 20 minut.

Uwagi:

  • *sól pomiń jeśli przygotowujesz posiłek dla maluszka. Dodatek soli nie jest zalecany w trakcie rozszerzania diety. Dorośli mogą posolić swoją porcję na talerzu.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*