MAKARON Z EMULSJĄ ZE SZPINAKU I PISTACJAMI

 


Pyszne, kolorowe i zdrowe danie z makaronu oraz zielonej emulsji ze świeżego szpinaku. Podane z charakterystycznymi dla kuchni włoskiej dodatkami: burratą, bazylią i pomidorkami cherry. Nie gotujcie sosu zbyt długo, gdyż straci intensywną barwę. Pomidorki można pokroić na połówki i serwować bez podpiekania. 
_____________________________________________________________                

SKŁADNIKI / 2 PORCJE

  • 140 g makaronu, np fusilli, bucatini
  • 1 mała niewoskowana cytryna
  • 50 g tartego parmezanu
  • 5 łyżek oliwy
  • garść listków bazylii
  • 100 g listków szpinaku, opłukanych
  • Sól, pieprz
  • 40 g łuskanych pistacji
  • 2 ząbki czosnku, obrane
  • 150 ml śmietany 30 %


DO PODANIA: burrata ( najlepiej w temperaturze pokojowej), konfitowane pomidorki cherry*, pokruszone pistacje, listki bazylii


________________________________________________________________

WYKONANIE

  • Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowujemy 1/2 szklanki wody z gotowania. Odcedzamy
  • Cytrynę myjemy i osuszamy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. 
  • Szpinak, pistacje, bazylię, oliwę, sok z cytryny, parmezan i czosnek blendujemy na gładką pastę. Doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy śmietankę i ponownie krótko blendujemy.
  • W rondelku zagotowujemy pesto i 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu. Dodajemy makaron i chwilę razem podgrzewamy. W razie potrzemy można dodać więcej wody z gotowania.
  • Serwujemy w głębokich talerzach,  z połówką burratty, listkami bazylii, pokruszonymi pistacjami, skórką z cytryny i konfitowanymi pomidorkami 


*Pomidorki cherry umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Polewamy oliwą, nacieramy miodem, startym czosnkiem, solą, pieprzem i suszonym oregano. Skrapiamy octem balsamicznym i pieczemy 20 minut w 200 stopniach C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz