Polecane Domowe Wędliny Wieprzowina

Domowa mielonka na kanapki

8 października 2022
Domowa mielonka na kanapki

Domowa mielonka gotowana 

Prosty przewodnik krok po kroku jak zrobić mielonkę z mięsa mielonego w domu. Mielonka wieprzowa w osłonce lub w rękawie do pieczenia, gotowana na parze to znakomita domowa wędlina dla całej rodziny. Kilka prostych składników, łatwe wykonanie i masz pyszną domową mielonkę na kanapki, dla dużych i małych smakoszy. Mielonka parzona z łopatki bez wędzenia, bez żelatyny i bez pektosolu, w słoikach lub jako gruba wędlina. Jak zrobić mielonkę w folii?

Mielonka domowa w folii 

Domowa mielonka na kanapki na zimno lub na ciepło jako ” pieczeń” z mięsa mielonego do obiadu. Mój przepis na domową wędlinę jest lżejszy, zdrowszy bo jest to mielonka na parze. Mieloną kiełbasę możesz przygotować w osłonce, albo jak ja w rękawie do pieczenia. Czasem pytacie, a mielonka w folii jest na Blogu? Będę szczera i przyznam, że nie bardzo wiem o jaką mielonkę w folii i jaką folię chodzi. Mam nadzieję, że tym przepisem na mielonkę domową zaspokoję ciekawość jeżeli nie wszystkich pytających, to ich większą część. A więc jak zrobić mielonkę z mięsa mielonego w folii?

Zapraszam 🙂

 

Domowa mielonka na kanapki

Domowa mielonka na kanapki

 

 

 

Domowa mielonka na kanapki przepis

mięso mielone 1,5 kg

czosnek 4 ząbki

zimna woda lub rosół 200 ml

sól 1 łyżeczka

pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki

słodka papryka 1 łyżeczka

czarny pieprz grubo mielony 1 łyżeczka

majeranek 1 łyżka

ziele angielskie 3 kulki

jałowiec 3 kulki

gorczyca biała 1/2 łyżeczki

rękaw do pieczenia

siatka masarska do wędlin opcjonalnie

 

 

Domowa mielonka na kanapki

Domowa mielonka na kanapki

 

 

 

Domowa mielonka na kanapki  jak zrobić

Aby zrobię mielonkę na kanapki najlepiej użyj mięsa mielonego z łopatki, karkówki albo mieszanego pół na pół. Poproś w sklepie o zmielenie mięsa z kawałka, nie kupuj nigdy gotowego mięsa mielonego. Wiem, że Panie w handlu bardzo chętnie wciskają już gotowe mięso mielone, jednak nie daj się zwieść.

Mięso wyłóż do miski dodaj sól, paprykę, czarny pieprz, ziołowy  i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Jeżeli nie lubisz zbyt czosnku możesz dać mniej, jeżeli jesteś jego fanem możesz zwiększyć ilość. Delikatnie wymieszaj masę i odstaw na 30 minut, aby sól się rozpuściła i zaczęła działać na kolagen.

Ziele angielskie, jałowiec gorczycę i majeranek zgnieć w moździerzu, jeżeli go nie masz, rozgnieć płaską stroną szerokiego noża, a następnie dość mocno przesiekaj. Jeżeli lubisz kolendrę możesz dodać także 1/2 łyżeczki.

 

 

Domowa mielonka na kanapki

 

Wsyp przyprawy do mięsa, wlej połowę rosołu lub wody i energicznie wyrób. Doskonale się tu sprawdza tłuczek do ziemniaków, o czym więcej pisałam w przepisie na kotlety mielone inaczej. Rób to energicznie i dość mocno wybijaj, bez znaczenia czy tłuczkiem czy dłonią, takie wyrabianie powinno trwać około 5 minut. Gdy płyn się wchłonie w trakcie ubijania  dodaj resztę i wyrabiaj.

Przed nałożeniem mięsa do folii spróbuj czy smakuje Ci pod względem doprawienia, jeżeli jest taka potrzeba dopraw.

Włóż mięso do rękawa do pieczenia, zwiąż jeden koniec lub zepnij klipsem. Uformuj owalną wędlinę i zwiąż druki goniec.  Możesz też przesunąć mięso na jednej ze sprasowanych krawędzi rękawa, dosuń ją dość mocno, uformuj mielonkę, a resztę folii owiń na kiełbasie. Skręć mocno końce i zwiąż nitką lub klipsem, następnie wsuń do siarki ( do kupienia w handlu w sklepach mięsnych, marketach i na niektórych stoiskach z wędlinami, lub w internecie) i także zwiąż końce siatki.

Jeżeli nie masz siatki, możesz owinąć mielonkę grubą nicią lub sznurkiem do wędlin.

W dużym garnku zagotuj 2 litry wody, przygotuj naczynie do gotowania na parze, ułóż mielonkę, przykryj i gotuj wolno na parze około 2 godzin. W czasie gotowania uzupełniaj wodę wodę i obróć dwa razy kiełbasę. Po wyłączeniu gazu, pozostaw wszystko do następnego dnia. Kiełbasa zastygnie, a rano możesz wyjąć i cieszyć się smakiem.

 

Domowa mielonka na kanapki

 

To wariant na zimno do kanapek, jeżeli chcesz na ciepło do obiadu np. wyjmij po zaparzeniu, pozostaw na 10 minut i rozetnij osłonkę. Pamiętaj że wtedy powstała galaretka wypłynie, nie zostanie w wędlinie .

Jeżeli nie masz naczynia do gotowania na parze, możesz parzyć w wodzie, jednak pamiętaj aby bardzo szczelnie zapakować, gdyż woda może dostać się do środka i wypłukać najlepsze smaki.

To cała sztuka robienia domowej mielonki w folii. A jak się robi mielonkę tyrolską, czy ona się czymś różni do zwykłej mielonki domowej? O tym w dalszej części.

A teraz kilka innych pomysłów na domową wędlinę: boczek pieczony w ziołach, karkówka na kanapki i boczek żołnierski.

Smacznego 😊

 

 

Domowa mielonka na kanapki

Domowa mielonka na kanapki

 

 

Domowa mielonka wieprzowa, a mielonka tyrolska jaka jest różnica? W oryginalnym przepisie na mielonkę znajdziemy mieszankę różnych mięs: wieprzowina, indyk, kurczak oraz mieszanka ziół i przypraw.  W handlu, w internecie można już spotkać gotowy zestaw przypraw do mielonki tyrolskiej. Tylko czy warto przepłacać za małą paczuszkę mieszanki: kolendry, gorczycy, majeranku, pieprzu soli i kilku innych przypraw?

Tak przygotowaną mielonkę możesz także włożyć w słoik lub upiec w piekarniku. Możliwości jest wiele, ogormnym atutem domowej mielonki w folii jest fakt, że nie trzeba jej długo marynować. Krótkie leżakowanie z solą i do dzieła. I największym plusem jak dla mnie jest brak pektosolu. Domowe wędliny, tak jak i te z handlu bez pektosolu, może nie są tak rumiane i różowe, ale są o wiele zdrowsze. Szary kolor powinien nas zachęcać do zakupu takich wyrobów.

Zobacz także: zrazy wieprzowe z mięsa mielonego w sosie własnym, sznycel ministerski i pyszne mielone kotlety drobiowe idealne na rodzinny obiad. Do miłego 👋

 

Domowa mielonka na kanapki

Domowa mielonka na kanapki

Zobacz również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz