Racuchy z jabłkami – puszyste i chrupiące

Szybkie racuchy z jabłkami to pyszny pomysł na śniadanie na słodko, prosty obiad bez mięsa czy lekki i pyszny deser. Z dżemem, karmelizowanymi jabłkami czy tylko posypane cukrem pudrem – w każdej wersji smakują rewelacyjnie!

Te chrupiące placki z jabłkami przygotujecie bez dodatku drożdży, dzięki czemu są gotowe już w 20 minut!

Szybkie racuchy z jabłkami – prosty przepis bez drożdży

Jestem przekonana, że dla wielu z Was racuchy z jabłkami to jeden z ulubionych smaków dzieciństwa. Zazwyczaj babcie były mistrzyniami takich placków – zawsze wychodziły im bezbłędnie.

Jednak przygotowanie takich klasycznych placków wymagało cierpliwości. Najczęściej bowiem były to racuszki przygotowywane na bazie ciasta drożdżowego. A jak wiemy, drożdże potrzebują czasu na wyrośnięcie i osiągnięcie gotowości do pracy.

Na szczęście Wy nie musicie już czekać, aż ciasto odpowiednio wyrośnie. Z tym przepisem przygotujecie równie pyszne, super puszyste i cudownie chrupiące racuchy z jabłkami jak te, które pamiętacie z rodzinnego domu.

Dzięki wykorzystaniu proszku do pieczenia, będziecie mogli się cieszyć ich cudownym smakiem już po 20 minutach!

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Jak zrobić szybko racuchy z jabłkami?

Zrobienie tych placuszków jest bardzo proste – to idealny przepis nawet dla początkujących w kuchni. By placuszki z jabłkami wyszły idealnie chrupiące i pyszne za każdym razem, przygotowałam krótką listę wskazówek.

Jaką mąkę wybrać?

Do naszych racuchów najlepsza będzie mąka z przedziału 400-500, czyli np. popularna tortowa typ 450 czy szymanowska typ 480 (której moja babcia była wierną fanką). Dzięki niej placki będą puszyste i delikatne.

Jakie jabłka będą najlepsze?

Szczerze? Takie, jakie najbardziej lubicie 🙂 W moim domu najczęściej wybieramy kwaśne, soczyste jabłka i takie właśnie lądują w moich racuchach, ale jeśli lubicie miękkie, kruche jabłuszka, to placki z nimi też wyjdą.

Olej roślinny czy masło?

Dla mnie odpowiedź jest prosta – racuchy z jabłkami smażone maśle klarowanym są bezkonkurencyjne. Są też nieco bardziej kruche od tych smażonych na oleju. Natomiast jest to przede wszystkim kwestia Waszych preferencji smakowych.

Z czym podawać racuchy z jabłkami?

Te szybkie racuchy z jabłkami są tak pyszne, że można je jeść nawet bez żadnych dodatków.

Jednak dla chętnych polecam posypanie placków cukrem pudrem, dżem lub konfiturę, syrop klonowy do polania lub skarmelizowane jabłka z cynamonem.

Sprawdź też inne pomysły na szybki obiad bez mięsa:

Naleśniki – prosty przepis

Pomidorowe risotto

Leniwe

Halloumi zapiekane po grecku

Kotlety z ciecierzycy

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Szybkie racuchy z jabłkami (bez drożdży) to idealny pomysł na pyszne śniadanie, obiad, podwieczorek czy deser. Te puszyste i chrupiące racuszki smakują najlepiej posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem ulubionego dżemu.
5 na 3 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 20 min.
Porcje: 4 porcje

Składniki 

  • 200 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 małe jabłka
  • masło klarowane do smażenia

Kroki

  • Jabłka obierz ze skórki, wykrój z nich gniazda nasienne i pokrój owoce w drobną kostkę.
  • W misce rozmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Dodaj mleko i jaja.
  • Wmieszaj pokrojone jabłka i dokładnie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane. Zmniejsz ogień i łyżką nakładaj ciasto na patelnię, tworząc placuszki (1 czubata łyżka stołowa = 1 placek).
  • Smaż na złoty kolor przez ok. 2 minuty i przewróć placki na drugą stronę. Smaż jeszcze ok. 1 minutę.
  • Podawaj posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym lub z dodatkiem dżemu.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: deser, drugie śniadanie, kolacja, obiad, podwieczorek, śniadanie
Kuchnia: polska, tradycyjna
Słowo kluczowe: chrupiące placki, chrupiące racuchy z jabłkami, chrupiące racuchy z jabłkiem, jabłka, jabłko, placki, placki śniadaniowe, podwieczorek, prosty przepis, prosty przepis na placki, przepis babci, puszyste placki, racuchy, racuchy z jabłkami, racuchy z jabłkiem, racuszki, smaki dzieciństwa, szybkie racuchy z jabłkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl