Surówka z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami

Lubisz surówki na słodko? Jeśli tak, to dzisiejsza propozycja z pewnością będzie Ci smakować. Tym bardziej, jeśli podobnie jak ja, lubisz też przyprawę curry.

Surówka z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami, jabłkiem, marchewką i suszoną żurawiną w majonezowym sosie curry to świetna propozycja jako dodatek do mięs. Ja zwykle szykuję ją gdy robię udka pieczone w syropie z brzoskwiń lub mam w planach jakąś sałatkę z brzoskwiniami (np tę z ryżem i wędzonym kurczakiem i porami). Wystarczą do niej dosłownie 2-3 połówki brzoskwiń. Idealnie, by nadać surówce odrobinę słodyczy. Jest pyszna i szybka do przygotowania, moim zdaniem warta wypróbowania.

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • brzoskwinie z puszki (ja wykorzystuję 2-3 połówki)
  • 1/2 szkl. rodzynek lub suszonej żurawiny
  • 3-4 łyżki majonezu
  • około 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • sól, pieprz

Rodzynki/żurawinę zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na kilka minut, odcedzamy.

Kapustę drobno siekamy.

Obrane jabłko i marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki.

Brzoskwinie kroimy w kostkę.

Majonez mieszamy z octem winnym, doprawiamy curry, solą oraz pieprzem, mieszamy.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Na koniec posypujemy rodzynkami/żurawiną.