października 03, 2022

Pizza neapolitańska

Pizza neapolitańska


Długo wyczekiwany przepis na domową pizzę napoletanę w końcu wskakuje na bloga :) Nie obiecuję Ci, że za pierwszym razem wyciągniesz z piekarnika taką samą pizzę jak ta moja. Moje początki też były takie sobie. Ale mam raczej niskiej klasy piekarnik i rozgryzłam, jak można w takowym osiągnąć to co widzisz na zdjęciach :) Wszystkimi wskazówkami dzielę się poniżej.

Rzecz NAJWAŻNIEJSZA ! Przed przystąpieniem do robienia ciasta koniecznie zakup wagę jubilerską !


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!



Składniki (na 2 pizze):

  • 0,4 g. świeżych drożdży (wszystkie składniki ważymy na wadzę jubilerskiej)
  • 202 g. lodowatej wody
  • 346 g. mąki pszennej typ 650 (użyłam mąki babuni z Biedronki)
  • 10 g. soli (najlepiej morskiej drobno mielonej)
  • 10 g. oliwy
Dodatki:
  • 4 pomidory malinowe
  • około 10 plasterków mozzarelli
  • świeża bazylia 
  • oliwa z oliwek do polania

Pizza neapolitańska



Drożdże rozmieszaj dokładnie w dość zimnej wodzie, możesz odważoną wodę wstawić wcześniej do lodówki.
Do mąki wlej wodę z drożdżami i wymieszaj. Wlej oliwę i dodaj sól. Wymieszaj do połączenia składników, a następnie zagniataj na blacie ciasto przez 5-10 minut lub wyrób w robocie.
Ciasto przełóż do plastikowego naczynia (ja używam większego pojemnika do przechowywania żywności) i szczelnie przykryj pokrywką.
Pozostaw ciasto na 8 godzin w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie wstaw pojemnik z ciastem do lodówki na 38 godzin.

Wyjmij ciasto i uformuj dwie zgrabne kulki. Ułóż je z powrotem w pojemniku, zamknij go i wstaw do lodówki na 10 godzin.
Pojemnik z wyporcjowanym ciastem wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej na 4-5 godzin.

Jednego pomidora pokrój w plasterki, pozostałe sparz i obierz ze skórki. Pokrój je w małą kosteczkę.

Piekarnik rozgrzej jak najmocniej, grzanie góra-dół. Przenieś ruszt na naj najwyższy poziom swojego piekarnika, około 8 cm. od górnej grzałki. Nagrzewaj tak piekarnik przez 30 minut.

Dużą płaską blachę do pieczenia odwróć do góry nogami. Wstaw ją do pieca, aby również się nagrzewała.

Weź pierwszą kulkę ciasta i na blacie oprószonym mąką rozciągnij jak największy placek, nie ugniatając przy tym mocno ciasta. Możesz też rozciągać ciasto na dłoniach, tak nawet będzie lepiej :)

Teraz działaj szybko, ale uważnie, aby się nie poparzyć! Wyjmij gorącą blachę z pieca i posyp ją mąką. Włącz piekarnik na funkcję grilla z jak największą mocą. Połóż placek pizzy, na nim połowę pokrojonych pomidorów, plastry mozzarelli i pokrojonego pomidora oraz listki bazylii. Wstaw pizzę do pieca, gdy grzałka będzie mocno czerwona. Uchyl drzwiczki piekarnika (możesz zablokować je rączką drewnianej łyżki). Cały czas obserwuj czy grzałka jest maksymalnie rozgrzana do czerwoności. Jeśli się schładza, uchyl mocniej drzwiczki, wtedy grzałka znowu zacznie się nagrzewać.

Czas pieczenia pizzy u mnie wynosi zwykle +/- 4 minuty. Tak naprawdę dla pizzy im krótszy czas wypiekania tym lepiej, ale to zależy od mocy piekarnika. Wyjmij pizzę gdy jej brzegi ładnie wyrosną i zaczną się "przypalać". 30 sekund przed końcem pieczenia warto posypać pizzę jeszcze kawałeczkami dodatkowej mozzarelli.

Pizzę posyp bazylią i skrop oliwą przed podaniem.

*Post nie jest sponsorowany.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz