Pasztet drobiowy z udek

 Jesień na stałe zawitała do naszych drzwi, powoli wchodzimy w bardziej obfite śniadania.


Przygotowałam dla Was domowy pasztet drobiowy z udek, który robi się bardzo łatwo. Trzeba chcieć coś zrobić w domu, zamiast iść do sklepu. Pasztet wyszedł obłędny w smaku.

Pasztet drobiowy z udek

·        5 udek z kurczaka

  • ·        200g wątróbki drobiowej
  • ·        1/2kg podgardla
  • ·        ½ szt niedużego selera
  • ·        1 pietruszka
  • ·        1 marchewka
  • ·        3 jajka
  • ·        3 łyżki przyprawy do pasztetu
  • ·        4 ziela angielskie
  • ·        kilka ziarenek pieprzu
  • ·        3 liście laurowe
  • ·        1 bułka, kajzerka
  • ·        3–4 ząbki czosnku
  • ·        sól
  • ·        pieprz
  • ·        gałka muszkatołowa
  • ·        1 łyżka majeranku

Wykonanie

Do dużego garnka wkładamy  udka z kurczaka dodajemy przyprawy, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i warzywa marchewkę, kawałek pora, pietruszkę. Całość zalewamy wodą (może być. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i dusimy tak długo, że mięso z kurczak będzie się rozpada. Wątróbkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy chwilę na oliwie. Kajzerkę zalewamy bulionem, ok. 1 szklanki, moczymy ją. Obrane mięso z kurczaka, wątróbkę z cebulą, czosnek i kajzerkę (nie wyciskamy jej) mielimy w maszynce do mielenia mięsa 3 razy! Masą powinna wyjść gładka. Dodajemy jajka i doprawiamy solą, dość mocno świeżo zmielonym pieprzem, przyprawą do kurczaka gałką muszkatołową i roztartym majerankiem. Na tym etapie dolałam jeszcze ok. 3/4 szklanki przecedzonego bulionu, aby pasztet nie był za suchy Przekładamy do formy keksowej   wysypanej bułką tartą. Foremka powinna napełnić się do 2/3 wysokości. Na wierzchu układamy cienkie plastry boczku. Wygładzamy masę. Wstawiamy do piekarnika i nastawiamy temperaturę na 80°C, pieczemy ok. 50 minut. Wyjmujemy jeszcze ciepły z foremki i odstawiamy, aby wystygł.


Brak komentarzy: