Wilgotne ciasto czekoladowe z gruszkami

4 min read
ciasto czekoladowe z gruszkami

Poznaj wilgotne ciasto czekoladowe z gruszkami, które zrobisz bez użycia miksera w 15 minut. Słodkie i soczyste gruszki o waniliowym kolorze świetnie komponują się w kakaowym cieście. Zapraszam po szybki i prosty przepis na pyszne ciasto do filiżanki kawy lub herbaty.

Ciasto czekoladowe z gruszkami – składniki:

Szklanka to pojemność 250 ml. Składniki są na blachę 20 x 24 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (jajka i maślankę wyjmuję wcześniej z lodówki). Jeśli robię ciasto na ostatnią chwilę, to zimne składniki poddaję kąpieli wodnej. Całe jajka wbijam do szklanki i umieszczam ją w misce z gorącą wodą. Podobnie ogrzewam maślankę.

  • 300 g mąki pszennej (nie całe 2 szklanki)
  • 2 duże gruszki około 200 g
  • 100 g czekolady (u mnie połowa gorzkiej oraz połowa mlecznej)
  • 110 g cukru (pół szklanki)
  • 250 ml maślanki (1 szklanka)
  • pół szklanki oleju (125 ml)
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 2 jajka (średnie o rozmiarze L)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej

Ciasto jest dość ciężkie i dzięki temu wilgotne. Dlatego, aby ładnie wyrosło, potrzebna jest większa ilość proszku do pieczenia. Jednak za dużo proszku powoduje, że ciasto ma posmak goryczy. Aby temu zapobiec, do ciasta dodaję zarówno proszek do pieczenia jak i sodę. Soda jest 3 razy mocniejsza od proszku do pieczenia.

Dodatek oleju sprawia, że ciasto jest proste w wymieszaniu i wilgotne po upieczeniu.

Oprócz gruszek do ciasta możesz dodać inne, ulubione owoce takie jak: maliny, wiśnie, jabłka, jagody, borówki amerykańskie, banany. Owoce powinny być dojrzałe, ale nie rozpadające się, aby nie popłynęły w cieście.

na zdjęciu ciasto czekoladowe po upieczeniu
Całe ciasto czekoladowe z gruszkami oprószone cukrem pudrem
na zdjęciu ciasto czekoladowe z gruszkami po przekrojeniu

Sposób wykonania wilgotnego ciasta czekoladowego z gruszkami

Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy tylko: trzepaczki, miski na sypkie oraz miski na płynne składniki. Przygotuj także blaszkę o wymiarach 20 x 24 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm.

Krok 1. Masa czekoladowa

na zdjęciu składniki sypkie do ciasta czekoladowego
Składniki sypkie

Do pierwszej miski przesiewam mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Czekoladę kroję za pomocą ostrego noża w małą kostkę około 5 mm. Możesz też starować na grubych oczkach. Wrzucam do miski z mąką. Dodaje kakao i całość mieszam trzepaczką.

na zdjęciu składniki mokre do ciasta czekoladowego
Składniki mokre

Do drugiej miski wlewam olej oraz maślankę. Wbijam jajka i wsypuję cukier oraz cukier waniliowy. Przypominam, że maślanka i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Całość mieszam ze sobą za pomocą trzepaczki. Następnie wsypuję sypkie składniki z pierwszej miski i mieszam za pomocą trzepaczki. Otrzymuję gęstą i jednolitą masę czekoladową. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w wymieszaniu za pomocą łyżki lub trzepaczki. Jeśli jednak chcesz, możesz też posłużyć się mikserem na średnich obrotach.

Krok 2. Nagrzewam piekarnik, wylewam ciasto i układam gruszki

Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C.
Gruszki myję, osuszam i obieram ze skórki. Jeśli masz więcej gruszek, to możesz tak jak ja kroić podłużne plastry, nie dochodząc do środka z nasionami. Przy mniejszej ilości gruszek, przekrawam je na pół lub ćwiartki i usuwam gniazdo nasienne. Następnie kroję w podłużne plastry.

Blaszkę o wymiarach 20 x 24 cm wyścielam papierem do pieczenia. Wylewam masę czekoladową i wyrównuję powierzchnię za pomocą łyżki lub szpatułki. Na wierzch ciasta układam pokrojone kawałki gruszek. Zamiast gruszek możesz użyć innych, sezonowych owoców.

na zdjęciu gruszki zatopione w masie czekoladowej

Krok 3. Piekę ciasto czekoladowe z gruszkami

Blaszkę z ciastem czekoladowym umieszczam na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekę przez około 35 – 40 minut bez termoobiegu z opcją grzania góra i dół w temperaturze 180 stopni C. Jeśli masz słaby piekarnik, to piecz z termoobiegiem w temperaturze lekko niższej około 170 – 175 stopni C również przez 35 – 40 minut.
Pod koniec pieczenia sprawdzam za pomocą metody tzw. „suchego patyczka„, czy ciasto jest już upieczone. Wbijam patyczek w ciasto. Po wyjęciu, powinien być oczywiście suchy.

Po upieczeniu, wyłączam piekarnik i uchylam drzwiczki, aby temperatura wyrównała się. Następnie wyjmuję ciasto i odstawiam do ostudzenia. Gdy ostygnie, wyjmuję z blaszki i oprószam cukrem pudrem.

na zdjęciu ciasto czekoladowe z gruszkami przekrojone i oprószone cukrem pudrem

Sprawdź także szybkie ciasto czekoladowe z malinami:

ciasto czekoladowe z malinami

Wilgotne ciasto czekoladowe z gruszkami wygląda i smakuje rewelacyjnie. Zazwyczaj znika ze stołu, zaraz po pokrojeniu. Czasami zastanawiam się, czy nie upiec od razu 2 ciast lub na dużej blaszce z podwójnej ilości składników.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *