Papryka marynowana

 Jednym w obowiązkowych przetworów w naszym domu jest marynowana papryka. Uwielbiamy ją zjadać do kanapek lub do obiadu. Nie jest to przepis skomplikowany a teraz właśnie jest na nią sezon, więc polecam Wam wypróbować.


Składniki:

- 1 kg papryki

- czosnek

- koper suszony

- pieprz ziarnisty

- ziele angielskie

- liść laurowy

zalewa

- 500 ml wody

- 100 g cukru

- 20 g soli

- 100 ml octu 10 %

- olej

Przygotowanie:

Paprykę wydrążamy z pestek, myjemy i kroimy na ćwiartki. Do każdego słoika wkładamy ząbek czosnku, ziarna kopru, kilka ziaren pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe. Papryki ciasno układamy w słoikach. Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i zalewamy słoiki. Na wierzch każdego słoika wlewamy po 1 łyżeczce oleju. Słoiki pasteryzujemy 15 minut. 






Komentarze