Jednym w obowiązkowych przetworów w naszym domu jest marynowana papryka. Uwielbiamy ją zjadać do kanapek lub do obiadu. Nie jest to przepis skomplikowany a teraz właśnie jest na nią sezon, więc polecam Wam wypróbować.
Składniki:
- 1 kg papryki
- czosnek
- koper suszony
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- liść laurowy
zalewa
- 500 ml wody
- 100 g cukru
- 20 g soli
- 100 ml octu 10 %
- olej
Przygotowanie:
Paprykę wydrążamy z pestek, myjemy i kroimy na ćwiartki. Do każdego słoika wkładamy ząbek czosnku, ziarna kopru, kilka ziaren pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe. Papryki ciasno układamy w słoikach. Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i zalewamy słoiki. Na wierzch każdego słoika wlewamy po 1 łyżeczce oleju. Słoiki pasteryzujemy 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz