Panna cotta z agarem i pyłkiem owocowym
Panna cotta z agarem to wegetariańska wersja tradycyjnego włoskiego deseru. Podczas jej przygotowania dodałam pyłek owocowy od Zdrowo Posypane, który sprawił, że nabrała ona nie tylko koloru ale i owocowego posmaku! Dodatkowo, pyłek możecie wykorzystać do przyozdobienia panna cotty, tworząc niesamowity efekt. Pyłki owocowe to drobno zmielone liofilizowane owoce, lekkie niczym pyłek kwiatowy. Do wyboru macie trzy sety pyłków: różowy (jeżyna, śliwka, czerwona porzeczka), fioletowy (truskawka, wiśnia, czarna porzeczka) oraz zielony (truskawka, wiśnia, czarna porzeczka, jeżyna, śliwka, czerwona porzeczka). Produkty te znajdziecie na allegro producenta pod nazwą użytkownika zdrowoposypane 🙂
Do przygotowania panna cotty poza pyłkami i agarem wykorzystałam również mąkę ziemniaczaną, w celu zmiękczenia konsystencji deseru. Niestety sam agar tworzy dość twardą i kruchą strukturę, która poza utrzymaniem cieczy w formie ciała stałego nie ma zbyt wiele wspólnego z galaretką na żelatynie. Mąka ziemniaczana świetnie się sprawdziła, dzięki niej powstał deser łączący kremowy budyń ze stężałą galaretką, brzmi interesująco, nieprawdaż? 🙂
Zobacz również więcej przepisów na desery lub przepisów kuchni włoskiej!
Przepis na panna cottę z agarem i pyłkiem owocowym
Składniki
- ⅘ szklanki śmietanki 30% (200 g)
- ⅘ szklanki mleka 3,2% (200 g)
- ½ łyżeczki agaru (2 g)
- 4 łyżki cukru (55 g)
- łyżeczka mąki ziemniaczanej* (5 g)
- opakowanie dowolnego pyłku od @zdrowoposypane
*można zastąpić mąką ryżową lub mąką z tapioki
Czas przygotowania: 15 minut
Czas tężenia: 2 godziny
Ilość porcji: 3 porcje
Przygotowanie
- Śmietankę, połowę mleka, agar i cukier wlewamy do garnka i zagotowujemy.
- W międzyczasie do naczynia dodajemy pozostałe mleko oraz mąkę ziemniaczaną i dobrze mieszamy.
- Gdy składniki w garnku zaczną wrzeć gotujemy je jeszcze przez 1-2 minuty, a następnie dolewamy mleko z mąką ziemniaczaną.
- Całość intesywnie mieszamy dopóki się nie zagotuje i lekko nie zgęstnieje.
- Do panna cotty dodajemy pyłek i intensywnie mieszamy.
- Wylewamy do miseczek, kubków, pucharków, najlepiej nadadzą się małe filiżanki.
- Odstawiamy na blat do ostygnięcia, następnie możemy odstawić do lodówki (około 2 godziny).
- Aby wyjąć panna cottę z naczynia umieszamy je na 5-15 sekund w gorącej wodzie, a następnie odwracamy do góry dnem i przekładamy na talerzyk.
- Panna cotta z agarem najlepiej smakuje jak chwile ogrzeje się do temperatury pokojowej, opcjonalnie wierzch możecie przyozdobić pyłkiem, najlepiej posypanym przez sitko 🙂
Dodatkowo
- Jeśli chcesz przygotować kilka smaków panna cotty, wówczas przed dodaniem pyłków rozdzielcie masę na kilka kubków, a później zmieszaj z pyłkami.
- Jeśli chcesz aby panna cotta nie posiadała grudek lub pestek mogących znajdować się w pyłku (np. jeżynowym), wówczas dodaj pyłek przesiany przez sitko, lub przelewaj ją do naczyń na sitku.
Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości!
A może coś na słono?
Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii (keto) Pulpety z kaszy jaglanej (wegańskie) Tofu mielone Tortilla przepis na ciasto Boczniaki ala strogonow Sos tatarski Kalafior pieczony w panierce Kotlety jajeczne
Przepisy sezonowe
Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku
Najnowsze przepisy
- Suszone kanie smażone w panierce
- Flaczki z boczniaków (wegańskie)
- Suszone kanie jako przyprawa – jak je przygotować i wykorzystać?
- Sos borowikowy (keto)
- Kozia broda a’la schabowy – siedzuń w panierce
- Keto gofry z cukinii (bezglutenowe)
- Gofry bananowe z płatkami owsianymi
- Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
- Pasztet jajeczny z pieczarkami
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!