środa, 28 września 2022

Domowy ocet z ciemnych winogron

Robicie domowe octy? ja pierwszy raz zrobiłam niejako z przypadku.
Nastawiłam wino i dałam za mało cukru i tak oto swój pierwszy domowy ocet wypiłam na zdrowie.
Teraz mam pełną szafkę różnych octów które używam do sałatek, zup, sosów a te domowe nadają potrawom niepowtarzalnego smaku i są bardzo zdrowe.
Dziś ocet z ciemnych ogrodowych winogron.
Co roku na działkach przyjaciół, znajomych obradza a ja zawsze dostane wiadereczko do przerobienia.
Czas na ocet.
Ocet z ciemnych winogron.

Składniki:
  • 750 g owoców ciemnego winogrona
  • 100 g cukru białego
  • 1000 ml wody
Przygotowanie octu:
  • Owoce winogrona umyłam i obrałam od gałązek.
  • Wrzuciłam do słoja, zgniotłam tłuczkiem.
  • Wodę zagotowałam z cukrem, wystudziłam.
  • Do słoja z owocami wlałam zimną, słodką wodę.
  • Jeśli gdzieś macie "matkę" z poprzednich nastawów to wrzućcie, jeśli nie też będzie ok.
  • Przykryłam słój gęstą gazą i odstawiłam na 1,5 - 2 miesiące w ciemnym miejscu.
  • Pierwsze dwa tygodnie mieszałam codziennie.
  • Potem można słoik zakręcić ale tak nie do końca aby fermentacja nie rozwaliła słoja. 
  • Po czasie fermentacji, ok. 2 miesiące, przecedziłam ocet i wstawiłam w ciemne miejsce aby dojrzewał, choć już nadaje się do spożycia.
  • Spróbujcie dodać do sałatki, jaki on ma głęboki smak.
Na zdrowie!
Przepis własny
"Podróże małe i duże"
Astry

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger