Prosty przepis na tiramisu bez jajek, za to z nutą pomarańczy i cynamonu, stanowi świetny pomysł na jesienny deser :)
- 500 g mascarpone
- 200 g schłodzonej śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka konfitury z pomarańczy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
- 1 łyżka kakao
- 4 mocne espresso
- 200 g biszkoptów
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
Stopniowo dodajemy do niej po łyżce mascarpone, dalej miksując.
Na koniec dodajemy konfiturę, cynamon oraz skórkę z pomarańczy i miksujemy do połączenia w gładką masę.
Biszkopty pojedynczo namaczamy w przestudzonej kawie. Układamy je w naczyniu i smarujemy połową masy.
Czynność powtarzamy, a wierzch posypujemy kakao.
Chłodzimy co najmniej 2 godziny przed podaniem (a najlepiej przez całą noc).
Smacznego :)
Brak komentarzy