Galaretkowiec na herbatnikach

Galaretkowiec na herbatnikach to rewelacyjny deser bez pieczenia z dodatkiem kolorowych galaretek. Jest bardzo prosty w przygotowaniu a co najważniejsze lekki i bardzo smaczny.



Kolorowe galaretki w delikatnej masie na bazie śmietanki kremówki oraz jogurtu naturalnego smakują naprawdę świetnie. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis! Poniżej w kilku krokach opisałam jak przygotować galaretkowiec na herbatnikach. Jestem pewna, że zachwyci Was swoim smakiem i prostotą wykonania.

GALARETKOWIEC NA HERBATNIKACH – PRZEPIS

Składniki

  • 800 g jogurtu naturalnego
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 4 galaretki w różnych kolorach
  • 100 g cukru pudru
  • 3 czubate łyżki żelatyny
  • 120 ml gorącej wody
  • ok. 400 g herbatników


Wykonanie

  • Blaszkę o wymiarach 24×35 cm wykładamy folią spożywczą, a na spodzie układamy warstwę herbatników.
  • Każdą galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Przelewamy do głębokiego talerza i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Następnie każdą galaretkę kroimy w kostkę.
  • Żelatynę rozpuszczamy w 120 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia.
  • Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy jogurt naturalny. Miksujemy do połączenia składników. Do żelatyny dodajemy odrobinę masy śmietanowej, by ją zahartować, a następnie całość przekładamy do masy. Mieszamy do połączenia składników.
  • Do przygotowanej masy dodajemy pokrojone w kostkę galaretki i mieszamy. Gotową masę wykładamy na herbatniki. Na wierzch układamy kolejną warstwę herbatników.
  • Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Przed podaniem wierzch ciasta dekorujemy cukrem pudrem.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

trzynaście − jeden =