Sernik dyniowy z aromatem pomarańczy

Przepis na jesienny sernik dyniowy pachnący pomarańczą. Cudownie kremowy i rozpływający się w ustach. Po upieczeniu prawie nie opada i nie pęka.

Czas przygotowania: 25 min

Czas pieczenia: 35 min

YouTube player

 

Składniki: (na tortownicę 21 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj)

Spód:

  • 90 g mąki
  • 60 g masła
  • 30 g cukru
  • 1 łyżka kakao

Masa serowa:

  • 400 g sera twarogowego z wiaderka
  • 250 g mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru (100 g)
  • 200 g puree z dyni
  • 1 czekolada biała roztopiona
  • 1-2 łyżeczki naturalnego olejku pomarańczowego
  • 2 jajka
  • 1 budyń śmietankowy

* Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temp. pokojowej.

Przygotowanie:

Spód:

  • Wszystkie składniki połącz do uzyskania ciasta kruchego
  • Ciastem wylep dno tortownicy
  • Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 min

Masa serowa:

  • Sery przełóż do miski i zmiksuj krótko z cukrem
  • Dodaj puree z dyni, olejek pomarańczowy, roztopioną czekoladę, budyń i ponownie zmiksuj do połączenia
  • Na koniec dodaj jajka i ponownie krótko zmiksuj
  • Gotową masę serową przelej na podpieczony spód
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35 min
  • Po ostudzeniu udekoruj wg uznania, np. polewą czekoladową i siekanymi orzechami

sernik dyniowy przepis

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments