Sałatka szejka

Sałatka szejka to bardzo oryginalna przekąska o ciekawej nazwie. Ten przepis warto dodać do swojego imprezowego menu, ponieważ sałatka jest naprawdę smaczna a co najważniejsze łatwa w przygotowaniu. 



Sałatka szejka składa się z prostych i ogólnodostępnych składników, które idealnie do siebie pasują. Można ją przygotować na kolację, rodzinną imprezę, czy spotkanie z przyjaciółmi. Będzie idealnym wyborem na każdą okazję. Zapraszam na przepis!

SAŁATKA SZEJKA – PRZEPIS


Liczba porcji: 3+ | Czas przygotowania: 30 minut | Poziom trudności: Łatwy

Składniki

  • 150 g makaronu w kształcie ryżu
  • 3 ogórki konserwowe
  • 300 g fileta z kurczaka
  • 150 g żółtego sera
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 papryka żółta (słodka)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy wedle uznania, u mnie przyprawa gyros, papryka słodka, sól pieprz. Następnie podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor. Odkładamy do przestygnięcia i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Ogórki konserwowe, paprykę oraz żółty ser kroimy w kosteczkę.
  • Kukurydzę odsączamy z zalewy.
  • Majonez mieszamy z jogurtem, solą i pieprzem tworząc sos.
  • Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy przygotowany sos, mieszamy.




Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

20 − 7 =