czwartek, 22 września 2022

Bitki z indyka w kremowym sosie.

 


Plastry indyka w aksamitnym sosie. 
Przez  obtoczenie mięsa w mące ziemniaczanej nie trzeba już później zagęszczać sosu. 
Sos sojowy, dodaje nie tylko smaku, ale też koloru, dzięki śmietance, 
sos jest kremowy. 
Polecam tym bardziej, że przygotowanie tego dania nie zajmuje 
wiele czasu, a mięso z indyka jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. 
Przede wszystkim nie jest naszpikowane antybiotykami. 


Składniki:
900 g. fileta z indyka
100 g. pora
1 marchewka
1 ząbek czosnku 
1/2 szklanki śmietanki 30 %
3 szklanki wody
3 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz
papryka słodka i ostra

Dodatkowo:
olej do smażenia
1 łyżka masła
mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa

Wykonanie:
Por i marchewkę pokroić w cienkie plastry. 

Mięso pokroić w plastry. Delikatnie rozbić. 
Przyprawić solą pieprzem, papryką słodką i ostrą. 
Następnie obtoczyć w mące ziemniaczanej. 
Na głębokiej patelni rozgrzać trochę oleju. Obsmażyć mięso z obu stron. 


Po obsmażeniu odkładać na talerz. 


Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę masła. Dodać por i marchewkę. 
Podsmażyć około 5 minut często mieszając. Dodać drobno pokrojony czosnek. 
Smażyć jeszcze kilka sekund. 


Po tym czasie wlać śmietankę. Dodać mięso i zalać wodą. Wlać sos sojowy. 


Przykryć i dusić 30-35 minut. Jeśli trzeba przyprawić solą i pieprzem.









2 komentarze:

  1. Wiesz Agusiu, że nie wiedziałam, że można obsmażać w mące ziemniaczanej? A sosik z tymi warzywami musi być pyszny i widać, że kremowy. Ja też kupuje indyka ze względu na to, że jest zdrowszy, ale częściej tzw. golonki, bo Hurma i Czereda woli ciemne mięso. Myślę jednak, że na takie bitki się skuszą :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrób koniecznie. Myślę, że Wam posmakują :)

    OdpowiedzUsuń