środa, 21 września 2022

Mrożona kawa cynamonowo-kardamonowa ze słonym karmelem

 

Czasami warto dodać do kawy parę dodatków i się w ten sposób rozpieścić ;-) A u mnie tych dodatków jest nawet sporo. Jest czekolada, lody, śmietana, słony karmel, cynamon i kardamon. Całość smakuje rewelacyjnie, a dzięki kostką lodu zimną kawą można się delektować znacznie dłużej, bez obawy, że lody się stopią zbyt szybko. Osobiście muszę przyznać, że bardzo smakował mi dodatek cynamonu i kardamonu. To taka kropka nad i w tym przepisie. 



SKŁADNIKI


Słony karmel:

  • 100 g cukru
  • 40 g masła
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 200 g śmietany 30%
Mrożona kawa 1 porcja:

  • 2 łyżeczki świeżo mielonej kawy
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • kilka kostek lodu
  • 1 duża gałka lodów śmietankowych
  • 50 g czekolady (u mnie pół na pół gorzka i mleczna)
  • 200 g śmietany 36% 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru



WYKONANIE


Słony karmel: Cukier wsypać na rozgrzaną patelnię, polać 2 łyżkami wody i podgrzewać mieszając od czasu do czasu. Po uzyskaniu masy o karmelowym kolorze, dodać masło i sól morską, wymieszać do rozpuszczenia, po czym wlać śmietankę i ponownie wymieszać. Gęsty karmel przelać np. do małej sosjerki.


Kawa mrożona: Zaparzyć kawę np. w kawiarce, po czym dodać cynamon i kardamon. Ostudzoną kawę przelać do zamykanego pojemnika i schłodzić w lodówce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Niewielką ilością czekolady polać wewnątrz boki szklanki. Pozostałą rozlać na papierze do pieczenia tworząc ciekawe kształty i schłodzić w zamrażalniku. Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier waniliowy i cukier puder.


Do wcześniej przygotowanej szklanki (polanej czekoladą) włożyć 3-4 kostki lodu, wlać kawę, nałożyć dużą gałkę lodów śmietankowych, wycisnąć szprycą dekoracyjną śmietanę, polać wierzch masą karmelową i udekorować czekoladą. Podawać od razu ze słomką i łyżeczką.


Uwagi: W mojej kawie mrożonej wylądowały dwie zwykłe kostki lodu i dwie przygotowane z zamrożonej kawy. Z podanego powyżej przepisu uzyskuje się dużo karmelu. Można wykorzystać go do przygotowania kolejnych kaw lub do deserów. Jeżeli chodzi o pozostałe składniki np. śmietanę, to również ubijałam od razu całe opakowanie 500 g. Można ją wykorzystać do deserów lub np. na gofry.


Dekoracje z czekolady przygotowuję zawsze samodzielnie. W tym deserze przygotowałam dwie czekoladki w kształcie kawy i dwie w kształcie piór. Jak przygotować samodzielnie czekoladki? Wystarczy rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę (u mnie najczęściej w proporcji 1/2 mlecznej czekolady i 1/2 gorzkiej czekolady). Roztopioną czekoladę przelać do silikonowych foremek, ostudzić i umieścić w zamrażalniku na co najmniej 2 godziny. Zamrożone czekoladki delikatnie wyciągnąć z foremek, przełożyć na talerzyk i włożyć do lodówki na co najmniej jeden dzień (muszą odparować). Dodatkowo czekoladki można udekorować np. srebrnym lub złotym pyłkiem cukierniczym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz