Naleśniki z kiełbasą, pieczarkami i serem zapiekane w piekarniku

Naleśniki z kiełbasą, pieczarkami i serem zapiekane w piekarniku
Naleśniki z kiełbasą, pieczarkami i serem zapiekane w piekarniku

Naleśniki z kiełbasą, pieczarkami i serem zapiekane w piekarniku to przepis na pyszne danie, które można podać na obiad czy jako danie na ciepło na rodzinnym spotkaniu. Można je przygotować wcześniej, a w momencie podania tylko zapiec w piekarniku. Naleśniki są smaczne i sycące, ponadto na tyle uniwersalna, że powinny przypaść do gustu każdemu.

Jak przygotować naleśniki z kiełbasą, pieczarkami i serem?

Przygotowanie jest nieco czasochłonne, gdyż należy najpierw usmażyć naleśniki, następnie kiełbaski i pieczarki z cebulą. Potem wszystko składamy i gotowe naleśniki z farszem zapiekamy z piekarniku. Całość zajmie nieco ponad godzinę.

 

Składniki na naleśniki z kiełbasą, pieczarkami i serem (8 sztuk):

      • 1 szklanka mleka (szklanka – 300 ml)
      • pół szklanki wody (niegazowanej)
      • 1 szklanka mąki pszennej (typ 450 lub 500)
      • jajko rozmiar L
      • łyżka oleju
      • szczypta soli

 

Farsz:

  • 500 g pieczarek
  • duża cebula
  • 200 g sera żółtego
  • 8 sztuk cienkich kiełbasek (dałam frankfurterki)
  • sól, pieprz czarny, pieprz czosnkowy

 

Sos:

  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • 1/3 szklanki wody
  • pół łyżeczki cukru
  • oregano, sól, pieprz czosnkowy, pieprz czarny, ostra papryka

 

Przygotowanie

Przygotowujemy naleśniki. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej mleko, jajka, wodę, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut. Ciasto będzie dość płynne, o konsystencji śmietany.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, obracając patelnią, aby ciasto było rozprowadzone cienką warstwą na całym dnie patelni. Podczas smażenia kolejnych naleśników nie dolewamy już oleju. Zazwyczaj smażę je na patelni o średnicy 28 cm. Smażymy je z jednej strony około półtora minuty, następnie obracamy przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią i smażymy na drugiej stronie jeszcze pół minuty. Usmażone naleśniki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Dzięki temu naleśniki zachowają miękkość i elastyczność.

Przygotowujemy farsz. Kiełbaski nacinamy i podsmażamy z obu stron na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę i pieczarki pokrojone w kostkę. Smażymy, aż z pieczarek odparuje płyn. Odstawiamy do wystudzenia.

Na każdym naleśniku układamy plastry sera, rozsmarowujemy dużą łyżkę pieczarek i układamy pętko kiełbasy. Naleśniki zawijamy w rulon i układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.

Passatę pomidorową mieszamy z wodą, cukrem, ziołami i przyprawami. Sosem polewamy naleśniki. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy przez 25 minut.

Naleśniki z kiełbasą, pieczarkami i serem zapiekane w piekarniku
Naleśniki z kiełbasą, pieczarkami i serem zapiekane w piekarniku

 

Zobacz inne przepisy na wytrawne naleśniki:

Naleśniki z pieczarkami, porem i serem żółtym

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i ricottą

Naleśniki z pieczarkami w sosie koperkowym

Zapiekane naleśniki z pieczarkami i kurczakiem

Roladki naleśnikowe z łososiem wędzonym – pyszna przekąska

 

Print Friendly, PDF & Email