września 20, 2022

Bruschetta z mozzarellą

Bruschetta z mozzarellą


Do przystawki w formie bruschetty lubię często wracać. Dziś oprócz pomidorów i bazylii na wierzch dorzuciłam kawałeczki mozzarelli, które smacznie się roztopiły w piekarniku :)


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!



Składniki (3 porcje):

  • 3 duże kromki ulubionego pieczywa
  • 3 duże pomidory malinowe
  • 1 duży ząbek czosnku
  • garstka listków bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kulka mozzarelli (125 g.)
  • sól morska, pieprz

Bruschetta z mozzarellą


Na suchej patelni zrumień kromki przekrojone na pół, z obu stron. Natrzyj od razu grzanki przekrojonym czosnkiem.

Piekarnik rozgrzej do 200°C.

Pomidory obierz ze skórek i pokrój w małą kostkę. Dodaj posiekaną drobno bazylię, 1 łyżkę oliwy i świeżo mielony pieprz. Całość wymieszaj.
Kromki ułóż na blaszce do pieczenia. Rozłóż na nich salsę pomidorową, a na niej kawałki porwanej mozzarelli. Zapiekaj bruschetty 2-3 minuty, aż ser się rozpuści.

Podawaj od razu, polane odrobiną oliwy i oprószone solą morską.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz