Ciasto ze śliwkami

Proste i pyszne ciasto na jogurcie ze śliwkami bez użycia miksera. Z łatwo dostępnych składników, bez dodatku jajek. To puszyste ciasto z owocami, które przygotujesz także z innymi owocami, nawet mrożonymi. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciasto ze śliwkami bez jajek i bez miksera.

Ciasto ze śliwkami


SKŁADNIKI:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g cukru – 4 spore łyżki
  • łyżka cukru z wanilią
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 czubate łyżki śmietany 18 %
  • niecała ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 6 śliwek

Dodatkowo: cukier puder do posypania


Uwagi do przepisu:

Przepis jest na tortownicę o średnicy 20 cm.
Składniki mam w temp. pokojowej.


PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam suche składniki. Robię to przy pomocy rózgi kuchennej. Mąkę możesz przesiać, lecz nie ma takiej potrzeby.

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g cukru – 4 spore łyżki
  • łyżka cukru z wanilią

Do miski z suchymi składnikami wlewam niecałe pół szklanki oleju, mieszam.

Do masy dodaję 200 g jogurtu naturalnego oraz dwie czubate łyżki śmietany 18 %. Możesz ją zastąpić śmietaną 12 %.

Wszystkie składniki mieszam do połączenia rózgą kuchenną.

Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, zamykam obręcz. Boki smaruję masłem.

Śliwki myję, przekrawam na pół, wyjmuję pestkę.

Ciasto wylewam do tortownicy, wyrównuję. Na wierzchu układam śliwki skórką do dołu.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Tortownicę z ciastem wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Upieczone ciasto możesz od razu wyjąć z piekarnika.

Ciasto przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Smacznego

Zasmakuj Kuchni

6 odpowiedzi na “Ciasto ze śliwkami”

  1. Upiekę w weekend;) nie wydaje się trudne i pracochłonne 👍😀 czyli to co lubię.
    Pozdrawiam
    Izabela

      1. Pięke drugi raz. Tym razem dałam posiekane gruszki i jabłka. Ciasto super, szybko się robi, wychodzi:)
        Dziękuję za przepis, polecę innym;)) skorzystam na pewno nie raz!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *