31.12.2014

Muffiny z cukinią, fetą i szynką!

Mąkę, mleko i jajka powinien mieć każdy w swojej lodówce! Te 3 podstawowe składniki w połączeniu z ulubionymi warzywami bądź mięsem przemienią się w pyszne przystawki! Długo myślałam nad moją kombinacją, aż zdecydowałam się na połączenie cukinii, szynki i fety.


Składniki:
1 + 1/2 cukinii
2 plastry szynki
1 duża cebula
1 łyżka masła
1/2 opakowania sera FETA
1 szklanka tartego sera (u mnie Emmentaler)
sól, pieprz

1  szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
dosłownie szczypta soli
  2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju (ja dodałam oliwy, również się sprawdziła!)
2 łyżki wody
pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz, papryka słodka
 
 
Przygotowanie:
  1. Rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.
  2. Do cebuli dodajemy pokrojoną szynkę i smażymy, aż będzie miała złoty kolor.
  3. Cukinię myjemy, kroimy na pół, a następnie w kostkę. Dodajemy do cebuli i szynki. Gotujemy na średnim ogniu, aż będzie miękka.
  4. Studzimy.
Ciasto:
  1.  Nastawiamy piekarnik na 190'C.
  2. Łączymy ze sobą suche składniki i mieszamy.
  3. W drugiej misce łączymy jajka, mleko, olej i wodę. Dokładnie mieszamy i dodajemy do suchych składników. Mieszamy krótko, niezbyt dokładnie, do połączenia się masy.
  4. Dodajemy warzywa do masy, kroimy fetę w kostkę i posypujemy wszystko szklanką sera. Mieszamy.
  5. Wkładamy naszą masę do foremek.
  6. Pieczemy ok. 20 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz