poniedziałek, 19 września 2022

Pulpety w sosie koperkowym

 Od czasu do czasu lubię podglądać innych blogerów i korzystać z ich pomysłów na różne pyszności. Tak było w tym przypadku, kiedy połakomiłem się na pyszne i delikatne pulpety ze strony ania-gotuje.pl Cudowne krągłości są wyborne w smaku, a ich przygotowanie to "chwila, moment", co ostatnio bardzo sobie cenię. "Pyk" i gotowy obiad! Do tego w tym samym czasie gotujecie ziemniaki i stwarzacie szybką surówkę...Ostatnio korzystam z gotowanych w całości buraków. Zaoszczędza to wtedy nie tylko czasu, ale też energii w postaci gazu lub prądu. Serdecznie zapraszam do skorzystania  z przepisu i oczywiście zajrzenia na bloga Ani.







Składniki:



Pulpety:

500 g mięsa mielonego z karkówki wieprzowej
100 g cebuli
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka oleju
3 łyżki mąki-do obtoczenia pulpetów


Sos:

500 ml bulionu warzywnego
2 łyżki mąki
1 pęczek koperku
2 łyżki słodkiej śmietany 18%
sól, pieprz


Przygotowanie:



Cebulę siekamy, szklimy na oleju, razem z jajkiem, bułą tartą, solą, pieprzem, papryką i oregano, dodajemy do mięsa mielonego. Masę wyrabiamy dłonią do momentu aż masa stanie się jednolita ( w razie potrzeby dodajemy trochę więcej bułki ), formujemy pulpety.

W garnku zagotowujemy bulion, delikatnie wrzucamy pulpety, płomień zmniejszamy i gotujemy około 15 minut. Następnie łyżką cedzakową wyciągamy ugotowane mięso, dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i chochlą gorącego bulionu. Łączymy z pozostałym w garnku bulionem, wrzucamy posiekany koperek, zagotowujemy. Po tej czynności wrzucamy ponownie pulpety, podgrzewamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz