Chlebek bananowy na palonym maśle

Chlebek bananowy na palonym maśle to nieco bardziej fancy wersja klasycznego chlebka bananowego. W przygotowaniu nie różni się trudnością, ale ten etap palenia masła robi różnicę! Taki chlebek jest w smaku nieco bardziej karmelowy, orzechowy. No boski!

Chlebek bananowy na palonym maśle

Chlebek bananowy na palonym maśle

Rodzaj: bez cukru

Czas przygotowania: 10 minut + 50 minut pieczenia

Keksówka: 25×12 cm

Składniki:

  • 220 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1 łyżeczka sodu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka wanilii w proszku lub ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 80 g masła
  • 70 g jogurtu naturalnego
  • 80 g erytrolu
  • 2 łyżki orzechów laskowych, pekan lub włoskich 
  • 1 kostka czekolady

Przygotowanie:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC (góra dół). Masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu i podgrzewamy na małym ogniu, aż lekko zbrązowieje i zacznie pachnieć orzechowo. Przelewamy do miseczki i odstawiamy.
  • W jednej misce mieszamy mąkę z sodą, proszkiem, wanilią, cynamonem i solą. W drugiej rozgniatamy widelcem 3 banany i dodajemy jajka, masło, jogurt i erytrol. Łączymy zawartość obu misek, dodajemy posiekane orzechy (kilka zostawiamy do ozdoby) i mieszamy.
  • Keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy lekko dowolną mąką. Przelewamy ciasto do środka, wyrównujemy. Na wierzchu układamy ostatniego banana, przekrojonego na pół – środkiem do góry. Dekorujemy orzechami i pokrojoną na kawałeczki kostką czekolady.
  • Pieczemy 50 minut.
  • Mało Ci? 😉 Spróbuj tego chlebka bananowego ze śliwkami! A jeżeli chcesz jeszcze więcej i zdrowiej to w e-booku „Słodki przemyt” znajdziesz przepis na chlebek bananowo – cukiniowy z jagodami.

SMACZNEGO!

Jeżeli chcecie być na bieżąco z tym, co pojawia się na blogu gorąco zachęciam do śledzenia mnie na Instagramie i Facebooku! A jeżeli masz ochotę na więcej przepisów zachęcam Ciebie gorąco do zakupu mojego e-booka „Słodki przemyt”.

Przepis na ten chlebek bananowy znajdziesz również w najnowszym numerze magazynu Kocioł, który możesz pobrac całkiem za darmo stąd.

Chlebek bananowy na palonym maśle

PODOBA CI SIĘ TEN PRZEPIS?

Więcej przepisów na słodkości i desery, i to takie, w których przemycam warzywa znajdziesz w moim e-booku „Słodki przemyt”. To aż 39 pomysłów, które ułatwią Ci przemycanie witamin i minerałów do diety – czy to swojej, czy dzieci – i to tak, że nikt nie zauważy! To obłędne ciasto z okładki zawiera w sobie …. fasolę i cieciorkę! W środku znadziesz też część merytoryczną, która pomoże Ci w jedzeniu większej ilości warzyw, i to na słodko 🙂

Słodki przemyt e-book kulinarny ciasta i desery z warzywami


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *