Pistacje i zawarty w nich kwas elagowy jako element zdrowej diety

2.2K

Orzechy pomimo tego, że są bardzo kaloryczne, to stanowią niezbędny element zdrowej diety. Wielu ludzi z nich rezygnuje, a tak naprawdę regularnie spożywane pomogą nam utrzymać właściwą masę ciała. W orzechach znajdziemy mnóstwo aktywnych, korzystnie działających składników, takich jak: zdrowe tłuszcze, białka roślinne, błonnik, magnez, kwas foliowy, witaminę E. Dziś chciałabym się skupić na pistacjach, czyli ulubionych orzechach całej naszej rodziny. Pistacje i zawarty w nich kwas elagowy jako element zdrowej diety. Serdecznie zapraszam do lektury.

Pistacje i zawarty w nich kwas elagowy jako element zdrowej diety

Co znajdziemy w pistacjach?

Pistacje to źródło zdrowego tłuszczu, prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Swój zielono-fioletowy kolor zawdzięczają zawartej luteinie i antocyjanom. Spośród wszystkich orzechów zawierają największą ilość potasu, gamma-tokoferolu (naturalnej formy witaminy E), witaminy K, fitosteroli, karotenoidów. Zawierają ogromną ilość witaminy B1, cynku i magnezu, czyli składników korzystnie wpływających chociażby na stan naszych włosów.

Kwas elagowy i jego dobroczynne działanie

Niezwykle istotnym składnikiem zawartym w pistacjach jest kwas elagowy (znajdziemy go także w orzechach włoskich, pekan i truskawkach). Jest on polifenolem o działaniu chemoprewencyjnym, czyli chroniącym przed rozwojem nowotworów. Według ostatnich doświadczeń kwas elagowy ma działanie przeciwnowotworowe. Przyczynia się do hamowania podziałów komórek nowotworowych i ich angiogenezy (tworzenia nowych naczyń krwionośnych). Indukuje z kolei apoptozę, czyli śmierć komórek nowotworowych. Kwas elagowy chroni nasze DNA przed wiązaniem się z czynnikami rakotwórczymi, blokuje rozwój infekcji wirusowych i stanów zapalnych.

Jak można wykorzystać pistacje w swojej diecie?

Najprościej jest po prostu sięgnąć po orzechy i się nimi zajadać, ale łatwo wtedy o nadmiar kalorii 🙂 Ale jeśli chcecie wypróbować czegoś wyjątkowego, to serdecznie polecam migdałowe babeczki z pistacjami, na które przepis znajdziecie w mojej książce: “Słodycze bez cukru i słodzików”.

Babeczki są genialne w smaku!
Mają niski ładunek glikemiczny

Na blogu znajdziecie również przepis na orzeźwiającą sałatkę z pomarańczą i pistacjami. Przepis tutaj.

Podsumowując

Regularnie spożywane pistacje (i inne orzechy) wykazują działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Chronią nas przed atakami wolnych rodników. Co więcej, pomimo tego, że orzechy są bardzo kaloryczne, to jednak pomagają schudnąć. Są bardzo sycące i pomagają trzymać w normie poziom cukru we krwi. Usprawniają także funkcje śródbłonka. Jest to delikatna wyściółka naszych naczyń krwionośnych, determinująca ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Więcej na temat ich leczniczych właściwości według ajurwedy przeczytacie w tym wpisie.

Na podstawie:
– K. Świątkowska: „Mity medyczne, które mogą zabić”. Wyd. Fronda, 2018.

Przeczytaj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij