Kapsalon z mięsem mielonym

To już druga odsłona słynnego Kapsalona na blogu. Tym razem w wersji z pieczonymi ziemniaczkami i drobiowym mięsem mielonym. Pyszna!

Oczywiście jeśli chcesz, możesz wzorem oryginału, ziemniaki pokroić w słupki i upiec lub usmażyć frytki. Ja tym razem miałam po prostu ochotę na pieczone ziemniaki. Również mięso mielone sprawdziło się w tej wersji wyśmienicie. Jeśli chodzi o sałatkę, pozostałam przy sprawdzonym połączeniu z ogórkiem, pomidorkami i cebulą (marynowaną oczywiście!).

Może na talerzu nie wygląda to jakoś bardzo fotogenicznie, ale taki już urok wszelkich zapiekanek 🙂

I na koniec jeszcze kilka słów odnośnie sposobu podania. Wiem, że jest moda na podawanie kapsalonu w jednoosobowych foremkach aluminiowych. Moje zdanie jest w tej kwestii niezmienne i ja zawsze serwuję go na zwykłej blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.

Składniki na Kapsalon z mięsem mielonym:

  • około 1 kg ziemniaków
  • 500 g mięsa mielonego, u mnie z indyka
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 garście tartego sera np gouda, mozzarella, ementaler
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1/2 główki małej kapusty pekińskiej
  • 1 ogórek
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1-2 łyżki octu z czerwonego wina
  • przyprawy: przyprawa do ziemniaków, mielona papryka słodka i ostra, oregano, sól, pieprz
  • oliwa

Sos:

  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1-2 ząbki czosnku
  • odrobina miodu (na koniuszek łyżeczki)
  • zioła prowansalskie (najlepiej z młynka)
  • sól, pieprz

Ziemniaki:

Ziemniaki szorujemy, kroimy na ćwiartki, a następnie krótko gotujemy w osolonym wrzątku (przez około 6-10 minut). Odcedzamy. Do garnka z ziemniakami wlewamy około 1-2 łyżki oliwy, posypujemy mieloną papryką i przyprawą do ziemniaków. Potrząsamy garnkiem, aby pokryć ziemniaki mieszanką przypraw i oleju. Następnie rozkładamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy do miękkości (u mnie około 35 minut).

Mięso mielone:

W międzyczasie na rozgrzanej patelni obsmażamy mięso. Oprószamy je mieloną papryką słodką i ostrą, oregano oraz solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oraz około 1/4 szkl. zimnej wody. Smażymy do odparowania.

Surówka:

Sałatę lodową dzielimy na mniejsze kawałki. Kapustę pekińską drobno szatkujemy.

Cebulę kroimy w piórka. Zasypujemy cukrem pudrem i odstawiamy na kilka minut. Gdy cukier się roztopi, wlewamy ocet winny i odkładamy na kolejne kilka minut. Dodajemy do kapusty po odcedzeniu z zalewy.

Ogórka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy na półplasterki.

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.

Majonez łączymy z kwaśną śmietaną. Dodajemy miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem.

Składanie:

Na upieczone ziemniaki rozkładamy warstwę mielonego mięsa. Posypujemy je tartym serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika (pieczemy kilka minut, aż ser się roztopi).

Po wyjęciu z piekarnika na ziemniaki z mięsem wykładamy surówkę. Skrapiamy sosem czosnkowym.

Podajemy od razu po przygotowaniu.