Roladki z kurczaka z boczkiem, papryką i cebulą

 Pyszne roladki drobiowe z papryką, cebulą otulone boczkiem. Przyprawione niewielką ilością czosnku i przyprawy do kurczaka, podane z kaszą to świetny pomysł na smaczny obiad.
Pokrojone będą stanowiły pyszną przekąskę na imprezowym stole.

 

Składniki:

3 filety z kurczaka - około 600g

1/3 dużej papryki,

pół średniej cebuli,

duży ząbek czosnku,

czubata łyżeczka złocistej przyprawy do kurczaka,

12 plastrów boczku parzonego,

2 łyżki oliwy


Przygotowanie:

Filety oczyszczamy z błonek i nadmiaru tłuszczu. Rozcinamy go po długości i lekko rozklepujemy.
Na desce układamy po 3 plastry boczku tak aby nachodziły lekko na siebie wzdłuż długiej krawędzi.
Kładziemy na nich filety.

Do oliwy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do kurczaka, mieszamy, a następnie smarujemy filety.

Układamy po plasterku boczku.

Cebulę i paprykę kroimy w cienkie plastry - kładziemy na filetach, które zwijamy w ciasny rulon - możemy spiąć wykałaczką, którą po przygotowaniu wyjmiemy.

Podsmażamy na średnim ogniu na patelni bez tłuszczu z obu stron po około półtorej minuty na stronę.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut.

Podajmy z kaszą.



Komentarze

Prześlij komentarz