Pomidorki koktajlowe z włoskim akcentem

Ilość pomidorków koktajlowych nas lekko zaskoczyła. Uwielbiam ich smak, ale chyba nie jesteśmy w stanie przejeść takiej ilości. Dlatego w tym roku spróbowałam je zachować, aby móc cieszyć się ich smakiem w zimie. Biorąc również pod uwagę rosnące ceny żywności warto teraz zachowywać smaki lata, aby móc z nich korzystać bez konieczności ponoszenia kosztów. 
Dzisiejszy przepis to kompromis kilku przepisów, na które się natknęłam w internecie. Większość z nich była dla mnie za ostra, ze względu na dużą ilość octu ale i za słodka ze względu na ilość cukru. Przepis, który przekazuję Wam do użytku to mam nadzieję idealna opcja dla wszystkich tych, którzy lubią zachowywać smaki lata na dłużej, ale także dla tych, którzy mają plan oszczędzania na przyszłe miesiące.
 


Pomidorki koktajlowe z włoskim akcentem




Składniki:

Do słoików:
  • 1,5 kg pomidorków koktajlowych
  • 10-15 liści bazylii na jeden słoik 
  • 3-4 ząbki czosnku na jeden słoik
  • 1 łyżeczka ziarenek pieprzu kolorowego na słoik
  • 1 łyżeczka oleju
Zalewa:
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 210 ml octu
  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli
Zacznijmy sobie przeciwnie niż zaczęłam ja - czyli od przygotowania zalewy. Wszystkie składniki zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia. 
Następnie oczyszczamy pomidorki z szypułek, płuczemy i wkładamy naprzemiennie do słoików. Ja na spód dawałam większą gałązkę bazylii, nastepnie czosnek, bazylia i tak do zapełnienia słoika. Na samą górę dałam pieprz ziarnisty. Kiedy zalewa będzie już zimna (!) zalewamy pomidorki, dolewamy łyżeczkę oleju na górę, zakręcamy. 
Pasteryzujemy ok. 3-4 minuty od zagotowania wody. 

Smacznego! 
Ann.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Kuchnia moimi oczami , Blogger