Pomidorki koktajlowe z włoskim akcentem
Ilość pomidorków koktajlowych nas lekko zaskoczyła. Uwielbiam ich smak, ale chyba nie jesteśmy w stanie przejeść takiej ilości. Dlatego w tym roku spróbowałam je zachować, aby móc cieszyć się ich smakiem w zimie. Biorąc również pod uwagę rosnące ceny żywności warto teraz zachowywać smaki lata, aby móc z nich korzystać bez konieczności ponoszenia kosztów.
Dzisiejszy przepis to kompromis kilku przepisów, na które się natknęłam w internecie. Większość z nich była dla mnie za ostra, ze względu na dużą ilość octu ale i za słodka ze względu na ilość cukru. Przepis, który przekazuję Wam do użytku to mam nadzieję idealna opcja dla wszystkich tych, którzy lubią zachowywać smaki lata na dłużej, ale także dla tych, którzy mają plan oszczędzania na przyszłe miesiące.
Pomidorki koktajlowe z włoskim akcentem
- 1,5 kg pomidorków koktajlowych
- 10-15 liści bazylii na jeden słoik
- 3-4 ząbki czosnku na jeden słoik
- 1 łyżeczka ziarenek pieprzu kolorowego na słoik
- 1 łyżeczka oleju
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 210 ml octu
- 1 l wody
- 1 łyżka soli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz