Uwielbiam porę roku, w której pojawiają się grzyby. Można z nich wyczarować różne dania, a między innymi tą pyszną zupę grzybową.
Co potrzeba:
- 1 kg grzybów świeżych lub mrożonych,
- 1 duża ćwiartka kurczaka,
- 1 większa cebula,
- 2 l wody,
- 2 większe marchewki,
- 5 średnich ziemniaków.
- 50 g masła,
- 400 g śmietanki słodkiej 30%,
- 2 pełne łyżeczki kucharka,
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli,
- 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
Grzyby czyścimy, płuczemy dokładnie, kroimy w mniejsze
kawałki. Jeśli macie grzyby mrożone, musicie je wcześniej rozmrozić. Cebulę
kroimy drobno, dusimy na patelni na maśle do zeszklenia, posypujemy 1/2 płaskiej
łyżeczki soli i 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu. Dodajemy grzyby. Smażymy na
średnim płomieniu, aż sok, który puszczą w między czasie odparuje. Mieszamy
cały czas, żeby się nie przypaliły, inaczej zrobią się gorzkie. Do większego
garnka dajemy ćwiartkę kurczaka, obrane ziemniaki pokrojone w kostkę, obraną marchewką
pokrojoną w plasterki, podsmażone grzyby, zalewamy wodą, doprowadzamy do
wrzenia, dodajemy kucharka, mieszamy, przykrywamy pokrywką. Zupę gotujemy na
mniejszym płomieniu 1 godzinę. Co jakiś czas mieszamy. Na koniec gotowania
wlewamy śmietankę, mieszamy, gotujemy jeszcze 5 minut. Mięso wyjmujemy z garnka, obieramy z kości, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy z powrotem do zupy. W razie potrzeby zupę doprawiamy.
Smacznego :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1