Zupa grzybowa

 

Zupa grzybowa

Uwielbiam porę roku, w której pojawiają się grzyby. Można z nich wyczarować różne dania, a między innymi tą pyszną zupę grzybową. 

Co potrzeba:

  • 1 kg grzybów świeżych lub mrożonych,
  • 1 duża ćwiartka kurczaka,
  • 1 większa cebula,
  • 2 l wody,
  • 2 większe marchewki,
  • 5 średnich ziemniaków.
  • 50 g masła,
  • 400 g śmietanki słodkiej 30%,
  • 2 pełne łyżeczki kucharka,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu

Wykonanie:

Grzyby czyścimy, płuczemy dokładnie, kroimy w mniejsze kawałki. Jeśli macie grzyby mrożone, musicie je wcześniej rozmrozić. Cebulę kroimy drobno, dusimy na patelni na maśle do zeszklenia, posypujemy 1/2 płaskiej łyżeczki soli i 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu. Dodajemy grzyby. Smażymy na średnim płomieniu, aż sok, który puszczą w między czasie odparuje. Mieszamy cały czas, żeby się nie przypaliły, inaczej zrobią się gorzkie. Do większego garnka dajemy ćwiartkę kurczaka, obrane ziemniaki pokrojone w kostkę, obraną marchewką pokrojoną w plasterki, podsmażone grzyby, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy kucharka, mieszamy, przykrywamy pokrywką. Zupę gotujemy na mniejszym płomieniu 1 godzinę. Co jakiś czas mieszamy. Na koniec gotowania wlewamy śmietankę, mieszamy, gotujemy jeszcze 5 minut. Mięso wyjmujemy z garnka, obieramy z kości, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy z powrotem do zupy. W razie potrzeby zupę doprawiamy.

Smacznego :))

 grzyby, śmietanka 30%, masło, ćwiartka z kurczaka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do polubienia mojego fanpage https://www.facebook.com/bulkazchlebem1