Stek z kalafiora z piekarnika

Stek z kalafiora z piekarnika to przepyszny pomysł na szybki i tani obiad bez mięsa. Doprawiony aromatycznymi przyprawami pieczony kalafior z dodatkiem kremowego puree ziemniaczano-kalafiorowego i salsy pomidorowej idealnie sprawdzi się jako obiad dla rodziny czy kolację ze znajomymi.

Stek z kalafiora – prosty i tani obiad bez mięsa

Kalafior jest niezwykle wszechstronnym warzywem. Możecie z niego przygotować pyszną zupę krem z kalafiora, aromatyczne curry z ciecierzycą i kalafiorem lub egzotyczne aloo gobi. Możecie go również wykorzystać w roli ryżu.

Dziś chcę Wam pokazać kolejny, rewelacyjny pomysł na wykorzystanie tego warzywa. Stek z kalafiora z piekarnika to pomysł bardzo prosty i tani obiad bez mięsa. A do tego przygotujecie go w zaledwie 40 minut!

POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU

Tani obiad zero waste

Do przygotowania tego dania najlepiej sprawdzi się duży, mięsisty kalafior, z którego da się wydzielić grube plastry, czyli nasze steki z kalafiora. Najczęściej udaje mi się ukroić 4, a czasem nawet 6 dużych plastrów i kilka mniejszych.

Wszystkie te fragmenty idą do piekarnika, natomiast pozostałe kawałki wykorzystuję do przygotowania kremowego i delikatnego puree ziemniaczano-kalafiorowego. W ten sposób mamy prawdziwy tani obiad zero waste.

Stek z kalafiora z piekarnika – dodatki

Tak jak wspomniałam wyżej, stek z kalafiora z piekarnika podaję z puree ziemniaczano-kalafiorowym, dzięki czemu wykorzystuję całą główkę kalafiora, a nie tylko wybrane fragmenty. Jeśli macie ochotę na inne dodatki, spróbujcie podać steki z ryżem, pieczonymi ziemniakami czy kaszą (zwłaszcza drobną jak kuskus czy kasza orkiszowa).

Z dodatków warzywnych rewelacyjnie sprawdza się prosta salsa pomidorowa, zielona fasolka lub sałata z cytrusowym winegretem.

Stek z kalafiora z piekarnika

Kluczowa przyprawa

Ten stek z kalafiora z piekarnika swój wyjątkowy aromat zawdzięcza jednej z moich ulubionych przypraw – mam na myśli wędzoną paprykę. Charakterystyczny, pikantny, dymny smak sprawia, że każda poprawa z dodatkiem wędzonej papryki smakuje niebanalnie.

Często zachęcam Was do szukania różnych substytutów, ale w tym wypadku trzymajcie się przepisu i nie rezygnujcie z papryki pimenton w marynacie do steków.

Sprawdź też inne pyszne pomysły na obiad bez mięsa:

Wege klopsiki z fasoli w sosie pomidorowym

Buddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą

Tofu w sosie pomarańczowym

Minestrone – włoska zupa jarzynowa

Halloumi zapiekane po grecku

Stek z kalafiora z piekarnika

Stek z kalafiora z piekarnika

Stek z kalafiora z piekarnika to pyszny pomysł na szybki i tani obiad bez mięsa. Idealnie smakuje z puree ziemniaczano-kalafiorowym i salsą pomidorową.
5 na 2 głosów
Drukuj Pin Oceń
Czas przygotowania: 40 min.
Porcje: 2 porcje

Składniki 

Kalafior

  • 1 duży kalafior ok. 1 kg
  • ¼ szklanki oliwy
  • łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól do smaku

Puree ziemniaczano-kalafiorowe

  • 400 g kalafiora
  • 400 g ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Kroki

  • Umyj kalafiora i osusz.
  • Wykrój głąb i przekrój kalafiora na pół, a następnie krój go dalej na ok. 2-cm plastry. Fragmenty, które udało się pokroić w plastry, ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe fragmenty odłóż do miski.
  • Nastaw wodę w dużym garnku do gotowania ziemniaków i kalafiora. Pamiętaj posolić!
  • Składniki marynaty do kalafiora, czyli oliwę, papryki, sól i czosnek wymieszaj w miseczce.
  • Zważ pozostałe części kalafiora i obierz tyle samo ziemniaków. Pokrój je w mniejsze części, by szybciej się ugotowały.
  • Gotuj ziemniaki przez 15-20 minut, a następnie dorzuć do nich kalafiora i gotuj kolejne 10 minut.
  • Nasmaruj kalafiora na blasze marynatą z obu stron i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (góra-dół). Piecz przez 30 minut, obracając w połowie pieczenia.
  • Odcedź warzywa, dodaj masło, mleko i gałkę muszkatołową. Zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej masy.
  • Przełóż puree na talerz i ułóż na nim steki. Podawaj z salsą pomidorowem, zieloną fasolką lub sałatą.
Przygotowałeś/aś ten przepis?Oznacz @przepisynatalerzu or tag #przepisynatalerzu!
Posiłek: kolacja, obiad
Kuchnia: wegetariańska
Słowo kluczowe: fit obiad, jarski obiad, kalafior, obiad bez mięsa, obiad dla dwojga, obiad dla rodziny, obiad dla singla, obiad jednogarnkowy, obiad wegetariański, obiad z piekarnika, pomysł na letni obiad, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, prosty przepis, puree, puree ziemniaczane, stek z kalafiora, stek z kalafiora z piekarnika, steki z kalafiora, szybki obiad, tani obiad, zdrowy obiad, ziemniaki

Przygotowałeś/aś ten przepis?

Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku!

Weź udział w dyskusji o przepisie

  1. 5 stars
    Pyszny kalafior. Smakuje o niebo lepiej niż ten z wody. Robiłam bez puree. Jako dodatek zrobiłam tzatziki. Idealne połączenie.

    1. Aga Author says:

      Bardzo się cieszę, że smakował! Dodatek tzatziki brzmi przepysznie! Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis




Close
Na-talerzu.pl © Copyright 2020-2023. All rights reserved.
Close
Na-talerzu.pl