Tort czekoladowy z masą toffi

Moja dzisiejsza propozycja to tort czekoladowy przełożony kremem na bazie masy krówkowej oraz biszkoptami. Wierzch natomiast zdobi pyszna masa śmietanowa :)


Składniki:

ciasto

- 3/4 szklanki mąki

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

- 4 jajka

- 2 łyżki kakao

- 3/4 szklanki cukru

masa toffi

- 1/2 l śmietany 36 %

- 3 łyżki żelatyny

- 1 puszka masy krówkowej

- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

- biszkopty

masa śmietankowa

- 200 ml śmietany 30 %

- 1 łyżka cukru pudru

- 2 łyżki żelatyny

oraz 

- czekolada

Przygotowanie:

Na początek zabieramy się za upieczenie biszkoptu. Białka ubijamy na sztywno, następnie porcjami dodajemy cukier oraz żółtka. Mieszamy delikatnie z mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy około 25 minut w 180 C. Gdy ciasto się studzi przygotowujemy masę toffi. Łyżkę kawy rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody a żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody.  Kremówkę ubijamy na sztywno. Masę krówkową miksujemy, dodajemy rozpuszczoną kawę i żelatynę, miksujemy. Do masy porcjami dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Resztę kawy rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Na biszkopt wykładamy pół tężejącej masy, na to biszkopty zamoczone w kawie a na nie resztę masy. Ciasto przekładamy do lodówki. Na wierch masa śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątki. Do żelatyny dodajemy odrobinę kremówki i mieszamy. Przelewamy do reszty kremówki. Całość mieszamy i wykładamy na schłodzoną masę krówkową. Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy nią masę śmietanową. Ciasto schładzamy. 





Komentarze