Przepis na kokoski w polewie z mlekiem w proszku! Jest to nieco zmieniony przepis na znane kokoski w czekoladowej polewie. Bazą kokosów jest miodowe ciasto biszkoptowe.
Jak zrobić ciastka z kokosem, czyli kokoski?
Kokoski przygotujesz bardzo szybko! Na początek należy przygotować ciasto, czyli masło utrzeć z cukrem, a następnie dodawaj po jednym jajku, mąkę oraz miód. Upieczone ciasto kroimy na kwadraty i maczamy w polewie przygotowanej z mleka w proszku i masła. Na koniec kokoski obtaczamy w wiórkach kokosowych i gotowe! Dokładne przygotowanie znajdziesz w poniższym przepisie.
Przepis na kokoski w polewie z mlekiem w proszku
składniki
Ciasto:
- 140 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 2 jajka
- 50 g masła
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
- 100 g mleka w proszku
- 80 ml mleka
- 200 g masła
- 60 g cukru pudru
Dodatkowo:
- 200 g wiórków kokosowych
przygotowanie
Przygotowanie ciasta:
- Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie cały czas ucierając dodaj kolejno po jednym jajku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz miód.
- Gotowe ciasto przelej do formy 24×24 cm, wyrównaj i piecz 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Gotowe ciasto odstaw do wystudzenia.
- Gdy ciasto wystygnie, skrój górę ciasta, aby je wyrównać. Następnie pokrój na 16 kwadratów.
Przygotowanie polewy:
- Masło, mleko i cukier puder umieść w rondelku i rozpuść, cały czas mieszając.
- Następnie rondelek zdejmij z ognia i dodaj mleko w proszku – wymieszaj energicznie, aby powstała gładka polewa. Jeśli utworzą się grudki mleka w proszku, użyj blendera ręcznego.
Zrobienie kokosków:
- Każdy z kawałków ciasta nabij na widelec i maczaj w mlecznej polewie, a następnie obtocz w wiórkach kokosowych.
- Odstaw do stężenia.
Sprawdź inne przepisy na ciasta i ciasteczka z kokosem – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Pierogi wegetariańskie – najlepsze pomysły na farsz
- Co zrobić z mascarpone? Zobacz 15 przepisów!
- 10 najlepszych fototapet 3D w 2024 roku – Sugestie i porady od projektanta wnętrz z 10-letnim doświadczeniem w Tapeko
- Deser brzoskwiniowy w pucharkach z galaretką
- Prosty przepis na sernik z rabarbarem
- Jak dbać o kwiaty cięte – 5 praktycznych porad